Дамян Илиев: Изнасят заразени животни в багажници, застрашена е сигурността на страната

Избягването на предварителен разговор със стопаните е нарочно търсен ефект, за да не крият добитък, заяви директорът на БАБХ

Дамян Илиев

Дамян Илиев

Евтаназията на животни в Ямболско заради риск от чума е единствената възможна мярка при създалата се ситуация и липсата на комуникация със стопаните е нарочно търсен ефект, за да не крият добитък. Това каза пред Би Ти Ви директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев.

Той отхвърли твърденията, че е разпоредил масовата евтаназия, преди да станат готови резултатите. "Нашето изследване е на 19 юни. На 23 юни изпращаме същата проба в референтна лаборатория и на 23 юни получаваме потвърждение. На 25 юни е издадена заповед", обясни той.

Илиев посочи, че е видял болни животни, а заболяването е такова, че невинаги се развива клиника. Затова и е било решено да се избият всички стада, които може да са били в контакт с болни животни.

На въпрос защо агенцията преди месеци е издала ръководство за борба с чумата, което сега не спазва, той отговори, че документът е написан за случаи, в които няма такъв голям риск от разпространение на вируса: "Практическото ръководство в момента не е състоятелно." В ръководството на БАБХ се посочва карантината като метод за ограничаване на заразата, а евтаназията се препоръчва само при поразени от чумата животни. По думите на Илиев никъде карантината не се прилага като метод за борба със зарази – макар да я има в практическото ръководство.

Илиев подчерта, че БАБХ действа в синхрон с европейския орган по безопасността на храните и санитарния контрол. "Смятам, че може би спасяваме бизнес за над 1 млрд. Създаваме впечатление, че на агенцията може да се вярва от всички, които търгуват с България", заяви той. По-късно агенцията съобщи, че мисията на Главна дирекция Sante вече е в България, за да проверява работата на БАБХ, което ще продължи 5 дни. Очаква се седмица по-късно експертите да изготвят доклад с резултатите от проверката.

По думите му е имало "разбалансирана история" с комуникацията със стопаните, но "когато се прилагат тези мерки с евтаназията, собствениците не се предупреждават, защото има много случаи, в които се опитват да спасяват животни. Вчера заловихме животни, изнасяни в багажници, застрашена е сигурността на страната".

Министърът на земеделието Румен Порожанов не е искал оставката на шефа на БАБХ, но той повтори, че е готов да си я подаде.