Атлантици осветяват комунистическите зверства по време на Глодомора

Атлантическият съвет на България ще отбележи 85-ата годишнина от Гладомора в Украйна. 

Събитието ще започне с Дискусионен форум на тема: "Памет за украинците и българите - жертви на Гладомора. Съвременен прочит на комунистическия геноцид", който ще се проведе на 10.12.2018 г. (понеделник) от 14.00 ч до 19.00 ч. в София,  в сградата на Съюза на архитектите на ул. Кракра 11, (близо до ул. „Шипка“ и Софийския университет „Св. Климент Охриски“).

Гладоморът е свързан с геноцида на украинския народ, осъществен от ръководството на Съветския съюз с цел окончателна ликвидация на украинската съпротива срещу тоталитарния комунистически режим, усмиряване на украинците и спиране на техните опити да построят независима от Москва Украинска държава. 

През 1932-1933 година от глад, предизвикан изкуствено от ръководството на  Съветския съюз, загиват от 7  до 10  милиона души на територията на Украйна. По-голямата част от документите и отчетите и до ден днешен се  намират в архивите на Москва и са недостъпни за учени и историци.
През времето  на двата Гладомора от 1921-1923 г. и 1932-1933 г. българите в Таврия дават общо около 30 000 жертви. Поне 20 000 души са измрелите по време на "Великия глад" от 1932-1933г.  През зимата на 1946-1947 г. сталинската власт организира нов следвоенен Гладомор и в Бесарабия (Молдова и Одеска област на Украйна), при който умират над 70 000 етнически българи. 

Така общо в трите сталински Гладомора по приблизителни данни умират около 100 000 бесарабски и таврийски българи, което е около 1/3 от техния брой.

Участие с доклади във форума ще вземат: 

- проф. Владимир Сергийчук, Киевски национален университет "Тарас Шевченко", доктор на историческите науки. Автор на книгите "Как ни убиваха с глад", "Украинският хляб за експорт", "Гладомор 1932-1933 г. като геноцид над украинството“;

- Игор Якубовски, отговорен секретар на международната конференция "Искуствени гладомори в Украйна през 20 век", член на общественната организация "Мемориал";

- доц. д-р Лъчезар Стоянов, историк и преподавател в Нов български университет;

- доц. д-р Момчил Дойчев, политолог и преподавател в Нов български университет;

- Огнян Дъскарев, преводач и журналист

Модератори на дискусията ще бъдат доц. д-р Стефан Дечев, Югозападен университет, член Атлантическия съвет на България и Кирил Чуканов, член на Управителния съвет на Атлантическия съвет на България.

Годишнината ще бъде отбелязана още с фотоизложбата "Нас ни убиваха, защото сме украинци".

Ще бъдат презентирани брошурата "Гладомор в Украйна 1932-1933 г. - комунистическият геноцид" и филма „Дойде есента на 1946“ на режисьора Костантин Чакъров – документален разказ за сталинския  геноцид над етническите българи в Бесарабия (Молдова и Одеска област на Украйна).

Форматът на форума е отворен и всеки, който желае, може да присъства и участва в дискусията.