Руският патриарх Кирил плаши Гърция със схизма заради Украйна

Заплашителното му писмо идва няколко дена след това на Киевския митр. Онуфрий, който иска Гръцката църква да не приеме промяна на църковното статукво в Украйна

руският патриарх Кирил

руският патриарх Кирил

Атинският архиепископ Йероним е получил писмо от Московския патриарх Кирил, в което заплашва със схизма, ако идеята Украинската църква да получи независимост от Москва се осъществи. Това съобщи гръцкият сайт за църковни новини Orthodoxia.info, цитиран от dveri.bg В писмото се твърди, че тази схизма би била по-лоша от онази, която разделя православни и римокатолици през 11 век. Освен това патриарх Кирил напомня за ангажимента на Вселенския патриарх към Руската църква да не променя църковния статут в Украйна. Той споменава т. нар. Киевска патриаршия, за която явно руснаците вярват, че би могла да получи автокефален статут, пишат гръцките журналисти.

Писмото на Руския патриарх идва няколко дена след това на Киевския митр. Онуфрий, който също иска Гръцката църква да не приеме промяна на църковното статукво в Украйна.

Orthodoxia.info съобщава, че освен църковните власти на Русия голям интерес към темата показва и руското правителство. Руският посланик в Атина вече посети Атинския архиепископ, а също и ресорния за църковните въпроси зам.-министър на външните работи Янис Аманатидис, пред които е заявил интереса на неговото правителство за развитието на украинския църковен въпрос, давайки да се разбере, че за руското правителство въпросът не е само църковен. Среща по този въпрос се предвижда и с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Атинският архиепископ Йероним обаче отклони посещение на Волоколамския митр. Иларион (Алфеев), който желаел лично да връчи писмото на Московския патриарх, както направи при срещите си с предстоятелите на другите поместни православни църкви. От Атинската архиепископия са заявили, че програмата на архиепископа в дните, когато руският църковен пратеник е искал да посети Атина, е била изключително натоварена и той не може да го приеме. Според изданието архиеп. Йероним се е срещнал скоро с „висш клирик от трета църква, който се наел да предаде в Атина посланието на Москва“.