Атакистът Павел Шопов срази земеделския министър с уникален въпрос

Пита го за мъките, в които умират пчелите

Павел Шопов

Павел Шопов

След като влезе в "Господари на ефира" с несполучливия опит да си сложи слушалките за превод на пресконференция, депутатът и бивш зам.-председател на парламента Павел Шопов отново се е запътил към предаването за гафове. Този път народният представител от "Атака" буквално шашна колегите си и земеделския министър от трибуната на Народното събрание.

"Нещата с третирането на посевите и овощните насаждения със забранени и опасни препарати за пчелите са стигнали до кокал". Това каза по време на парламентарния контрол депутатът от Обединени патриоти Павел Шопов, предаде Канал 3.

"Не знам, г-н министър, дали сте виждал умиращите пчели, как тези малки животинки умират в страшни мъки. Да не говорим как изглежда това в очите на собствениците, а знаем, че българският мед, заедно със сръбския, е най-добрият в света, обърна се Шопов към министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. През миналата зима смъртността в някои райони беше 80%. От година на година въпросът се поставя, но решение няма. Има фиктивни забрани, но те не работят. От Турция се купуват евтини препарати, които са опасни не само за пчелите, но и за хората. Арендаторът си решава проблема, но пчелите в район от километри умират масово, заяви Шопов. Той попита Румен Порожанов какви констатации са направени от министерството напоследък и има ли санкционирани селскостопански производители, които са пръскали със забранени препарати. Българската агенция по безопасност на храните е компетентният орган по Закона за пчеларството и действащата наредба. По закон земеделските производители са длъжни да уведомяват лично собствениците на пчелни семейства в населеното място. БАБХ периодично организира срещи със земеделските производители, в които им се разясняват задълженията им по Закона за пчеларството, каза Порожанов.

Той уточни, че през 2016 г. са постъпили 12 жалби за подмор на пчели и са извършени 12 проверки. През 2017 г. са постъпили 5 жалби, извършени са проверки на място, но не са взети проби заради отказ на собствениците. В последната година няма намаление, а съвсем леко увеличение на пчелните семейства, заяви земеделският министър. Порожанов каза още, че ще бъде затегнат контролът над употребата на опасни препарати.