Артекс: Строителството на "Златен век" е законно

Компанията излезе с официална позиция по темата

Използваме възможността отново да заявим, че проектът „Златен век“ притежава валидно разрешение за строеж и строителни книжа. Компетентен орган с контролни правомощия относно законността на строежите от първа, втора и трета категория е ДНСК, откъдето потвърдиха, че строежът е законен. Това се посочва в официалната позиция на „Артекс“.

Ето и позицията на фирмата, която изгражда небостъргача в кв."Лозенец" в столицата:

Уважаеми госпожи и господа,

Използваме възможността отново да заявим, че проектът „Златен век“ притежава валидно разрешение за строеж и строителни книжа.

Компетентен орган с контролни правомощия относно законността на строежите от първа, втора и трета категория е ДНСК, откъдето потвърдиха, че строежът е законен.

Цитираното от ИК „Лозенец“ решение на ВАС по дело 4156/2019г. не е относимо към проекта „Златен век“. В това решение става въпрос за вече изтекло (към датата на влизане в сила на промените) разрешение за строеж и за приложимата уредба относно срока за подновяване.

Изразяваме своята загриженост към появилите се в публичното пространство неверни твърдения. Бихме искали да проведем конструктивен диалог с представителите на ИК „Лозенец“ и местната общност, за да бъдат изяснени всички въпроси, свързани със строежа.

Прилагаме и хронологична справка за проект „Златен век“:

Разрешението за строеж № 134 от 26.01.2007 г. за изграждане на 34 етажна сграда е издадено, съгласно визата за проектиране, одобрените проекти и действащите към онзи момент законови разпоредби. Разрешението за строеж е за 34 етажна сграда на името на ЕТ „Румен Марков - Джоинт Билдинг Инвестмънт“ и ЕТ „Джи Би Ай - 91 – Жанета Младенова“. Сграда „ЗЛАТЕН ВЕК“ е втора категория по ЗУТ. Тъй като разрешението за строеж е издадено преди влизане в сила на Закона за устройство и застрояване на Столична община /ЗУЗСО/ и Общия устройствен план на София /ОУП на СО/, по отношение на строежа не важат разпоредбите на ЗУЗСО, ОУП на


СО и правилата и нормативите за неговото прилагане /§2, ал. 7 от ПЗР на ЗУЗСО/.

С разрешението за строеж от 2007 г. се дава 34 етажна сграда, т.е. етажността не е регламентирана от нас и за нас, а тя е регламентирана още с визата за проектиране от 2004 г. на ЕТ „Румен Марков - Джоинт Билдинг Инвестмънт“. Ние сме заварен случай и законодателят се е съобразил с този заварен случай. Със Заповедта за презаверка от месец ноември 2012 г., на основание чл.153, ал.3 от ЗУТ, Разрешението за строеж е презаверено с 5 /пет/ години до м.11.2017 г. След влизането в сила на изменението на ЗУТ от 07.02.2017 г. и по-конкретно изменението на чл. 153, ал. 2, т. 3 от ЗУТ се установява нов срок на валидност на разрешенията за строеж за първа и втора категория строежи. Към момента на промяната разрешението за строеж е валидно - оставали са повече от 9 месеца до изтичане на срока на презаверката.

Изменената норма на чл. 153, ал. 2, т. 3 от ЗУТ е материалноправна. Тя има действие за в бъдеще и се прилага както за нови разрешения за строеж, така и по отношение на правните последици на валидни разрешения, издадени преди влизане в сила на промяната /заварени случаи/. Касае се за т.нар. „несъщинско ретроактивно действие“ на закона, възприето в практиката на Конституционния съд.

С други думи: Измененията в чл. 153 имат действие занапред, но не само за нови разрешения за строеж, но и за действащите към момента на публикуване на поправката в държавен вестник. Презаверката на нашето разрешение за строеж настъпва след тази дата - към ноември 2017 г. , което означава, че новата поправка в чл. 153 е валидна и за нашето разрешение.

Цитираното от ИК „Лозенец“ решение на ВАС по дело 4156/2019г. не е относимо към проекта „Златен век“. В това решение става въпрос за вече изтекло към датата на влизане в сила на промените разрешение за строеж и за приложимата уредба относно срока за подновяване.

Арх. Здравков, в качеството си на Главен архитект на Столична община, има правомощията да одобрява инвестиционни проекти, да издава разрешения за строеж и да ги допълва, както и да постановява мотивирани откази за това. Такъв отказ за нашия строеж няма издаден. Напротив – Главният архитект е издал поредица от заповеди по чл. 154 от ЗУТ за допълване на разрешението за строеж, очевидно изхождайки от разбирането за валидност на разрешението за строеж, което се допълва с тези заповеди.

Предвид гореизложеното можем да заключим с убеденост, че Разрешение за строеж № 134 от 26.01.2007 г. е валидно до 11.01.2020г. и строежът на сграда „ЗЛАТЕН ВЕК“ се изпълнява в съответствие с всички нормативни актове на действащото българско законодателство. Всяко друго тълкуване на закона би поставило под сериозен въпрос не само защитата на интересите на частните субекти, които инвестират средствата си в България, но и целия установен правов ред у нас.

С уважение,

Екипът на Артекс Инженеринг АД