Изтърбушват България! Иманярите са изкопали съкровищата за 120 млрд.паунда

Културно-историческата загуба е неизмерима, изтрита е голяма част от паметта на земята ни

Намерената при разкопките в Хераклея Синтика женска мраморна глава

Намерената при разкопките в Хераклея Синтика женска мраморна глава

Светослав Пинтев

Излиза новата настолна игра „Археолози срещу иманяри“, създадена по проект на Archaeologia Bulgarica, похвалиха се от онлайн платформата.  Били готови не само 6-те оригинални фигурки, които ще разделят играчите на археолози и иманяри, но и мини пъзелите с находките от 14-те археологически обекта, разположени по картата на България. Сред артефактите е и намерената при разкопките в Хераклея Синтика женска мраморна глава.

Това е чудесно, но надали ще спре десетките хиляди иманяри, по някои данни 150 000 , които бродят и изтърбушват България.    4 милиарда британски лири годишно изкарва българската мафия от продажба на антики на богати колекционери по света,  сочи проучване, направено от  службите на Кралицата, както сме писали. Сериозна пачка, нали? Умножете я по годините на прехода, за да получите приблизително колосалната сума, която са ни измъкнали. Близо 120 млрд.паунда,  може и повече.  А културно-историческата загуба е неизмерима, изтрита е голяма част от паметта на земята ни. 
Има и иманяри, които изгарят, разбира се. За малко...
  Известният в тези среди иманяр Илия Д., с прякор Джингиза, е бил арестуван в началото на  седмицата. В дома му в Старосел полицаите от РУ Хисар са открили при претърсването 85 старинни монети от различни епохи. Предполага се, че са изключителноо ценни, дадени са за експертиза, за да се установи автентичността им и към кой период принадлежат, съобщиха от полицията. Но надали ще съобщят резултатите.

В къщата на 45-годишния изпечен иманяр  е намерен е метал детектор, както и малко марихуана. Джингиза е бил арестуван за 24 часа, повдигнато му е обвинение, вчера е освободен с мярка „подписка“.  Той е вълк-единак, копае сам и сам търси съкровища, твърдят източници на онлайн издание. Такива отдавна няма, колеги. И да копае сам, находките отиват при точно определени дилъри на антики, а от там при няколко боса. 

В Хисарско, апропо, действа една от най-мощните и нагли иманярски мафии у нас. За някои от нейните  босове се знае, че е открили безценни тракийски съкровища и артефакти, които никога няма да видим. Нито ние, нито децата ни. А част от историята ни е безвъзратно изтрита от лицето на земята.