Ангелкова: Турция е водещ пазар за входящ туризъм у нас

В периода януари-юли 2018 г. тя е на 4-о място, като близо 380 хил. турски граждани са посетили страната ни

Николина Ангелкова и Н. Пр. Хасан Улусой

Николина Ангелкова и Н. Пр. Хасан Улусой

Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря в работен порядък с Н. Пр. Хасан Улусой, посланик на Република Турция в България, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Двамата набелязаха напредък по организацията за създаване на работна група с експерти на двете държави, чиято цел е да набележи мерки за стимулиране на двустранните инвестиции в областта на туризма и сътрудничество  при обучение на кадри за туризма.

В дейността на  работна група ще бъде и съвместното популяризиране на двете съседни държави пред далечни пазари. Създаването на  съвместния орган за сътрудничество бе договорено по време на срещата на високо ниво на министрите с ресор туризъм, която се проведе в София през февруари рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Министър Ангелкова и посланик Улусой обсъдиха и подготовката на второто издание на „Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути“ (International Congress on World Civilizations and Ancient Routes), което ще се проведе в средата на ноември в София. Събитието се организира съвместно от Министерството на туризма и Световната организация по туризъм и ще е с участието на CNN.

Турският дипломат изказа благодарност от името на министъра на туризма Мехмет Ерсой за поканата да се включи в международния  форум.

Турция е водещ пазар за входящ туризъм у нас и се радвам, че имаме  много ползотворно сътрудничество, коментира министър Ангелкова. Двамата обсъдиха и възможности да се организират събития, на които да бъде обсъден потенциалът на круизния туризъм.

Турция е в топ 10 на пазарите за входящ туризъм за България. В периода януари-юли 2018 г. тя е на 4-о място, като близо 380 хил. турски граждани са посетили страната ни, като ръстът е 7% спрямо същия периода на 2017 г.

През миналата година туристическите посещения от Турция у нас  са повече от 636 хил. и се наблюдава увеличение от 12,5% спрямо предходната година.