Ангел Найденов: Изборът на Йончева е личната вендета на Нинова срещу Станишев

Корнелия и нейни тайни съветници не виждат вече бъдеще на БСП в ПЕС, казва социалистът

Ангел Найденов

Ангел Найденов

„Ръководството на БСП направи така, че след пленума партията ни да излезе по-разделена. Не беше приета протегнатата от Сергей Станишев ръка. Остана впечатлението, че Елена Йончева е по-скоро избор на ръководството, докато зад президента на ПЕС застава партията. Сергей постигна един много добър резултат при гласуването за водач на листата за евроизборите на фона на очернящата го кампания, която Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро прави от доста дълго време“. Това заяви пред Faktor.bg Ангел Найденов от БСП по повод избора на Елена Йончева за водач на листата на социалистите за европейските избори през май. 

„Ако погледнем и медийните публикации за натиска на депутати и членове на ръководството на БСП в общински конференции, ще намерим отговор защо се получи този красноречив резултат и защо Сергей Станишев не е водач на евролистата ни", категоричен е бившият военен министър.

"Не знам какво има предвид Михаил Миков с това, че "БСП се болшевизира". Моето мнение в , че се променя характерът на партията и се подменят ценности. Оставам с впечатление, че Корнелия Нинова не вижда вече бъдеще на БСП в ПЕС. Нейни тайни съветници и политолози от този кръг правят внушения за завой към консервативните ценности. Логика, която се разминава с моите представи за политика. Миков очевидно има предвид саморазправата с неудобни за ръководството председатели на общински организации и хора от партията. Имам чувството, че това е лична вендета на Корнелия Нинова към Сергей Станишев. Води се отмъщение към хората, които имат памет към миналото на БСП. Не искам да давам прогнози какви резултати ще има партията ни на Европейските избори, но в никакъв случай не съм оптимист за бъдещето на БСП с това ръководство", каза още Ангел Найденов. 

„Елена Йончева подкрепи в някаква степен идеята Сергей Станишев да бъде включен в изборните листи на БСП и се надявам това да е било искрено. Предложението обаче беше посрещнато от категоричната съпротива на Корнелия Нинова с интерпретации, които не бяха много почтени спрямо Сергей. Елена сигурно има своите достойнства, но не и качествата, които трябва да притежава водач на БСП за евроизборите. Поне до този момент тя не ги е показала", категоричен е социалистът. 

"Имаше серия от странности при избора на Йончева като това набъбване на гласувалите на заседанието на БСП, спрямо първоначалния брой на регистрираните. От 144 души предварително заявили участие, са гласували 172-ма. Аз лично нямам обяснение как се получил подобен вот, който ръководството трябва да обясни", каза още Найденов.