Андрей Райчев: БСП и някои соц. партии от Източна Европа се различават от ПЕС политически, говорим за несъвместими линии

БПС е против конвенцията и заема консервативна позиция, а ПЕС - либерална позиция, обясни социологът

Андрей Райчев

Андрей Райчев

Струва ми се, че холандският премиер Рюте не ни подкрепи за влизане в Шенген. На България не ѝ е изгодно да влиза в Шенген в момента - по-скоро за престиж и завършване на европейската интеграция кандидатстваме. Това обясни пред БНТ социологът Андрей Райчев.

По отношение на влизането на България в еврозоната, Райчев е категоричен, че страната в момента е в най-добрата си форма за приемане и "ако не се случи сега, ще се отложи много във времето". 

Социалният антрополог Харалан Александров също се съгласи с тезата на Райчев и допълни, че влизането в еврозоната би било "крупен успех". Той го определени като много по-важно от приемането ни в Шенген. Логиката е да се инвестират усилията и ресурсите в довършване на битката за Еврозоната, обясни той.

Споровете и дебатите около Истанбулската конвенция според Андрей Райчев са повишили напрежението между БСП и ПЕС, защото БСП и още няколко социалистически партии в Източна Европа се различават от ПЕС политически. Говорим за несъвместими линии - БПС е против и заема консервативна позиция, а ПЕС - либерална позиция, обясни Райчев. Харалан Александров допълни, че Конвенцията е разделила много институции и общности в мнението им и даде за пример академичната общност в лицето на БАН и СУ.