Андрей Райчев: БСП не може да спечели в София, но Мая Манолова може

Една загуба на ГЕРБ в София и Пловдив би променила картата на България и обратно - победата би утвърдила властта им

Андрей Райчев

Андрей Райчев

"Партиите се готвят отдавна за местните избори. Всички са в добра форма, почивали са лятото, така че устремът на всички ще бъде много голям." Това коментира по БНР социологът Андрей Райчев.

Реални прогнози за настроенията сред обществото в навечерието на вота ще има през септември, допълни той. Въпреки това Райчев заяви, че не очаква ГЕРБ да продължи да управлява в 26 от 31 областни града.

„Няма как да не отстъпи от това постижение, но ако вземат например половината градове, това ще бъде реален голям успех“, посочи социологът.

За хората в малкия и средния град изборът е местен и се гледат хората. В големите градове и особено в София, вотът има политически характер и сериозни последици, допълни той.

„Една загуба на ГЕРБ в София и Пловдив, което не е невъзможно, но не е и сигурно, би променила картата на България и обратно - победата би утвърдила властта им“, прогнозира Райчев.

По думите му в ГЕРБ тече промяна след оттеглянето на Цветанов от ръководните постове в партията.

„Да воюваш и да преустрояваш войската си, което именно се случва на Борисов, не е лесно. Може да окаже, че наистина пророчество на г-н Цветанов ще се сбъдне и те ще загубят. Не смея да гадая“, посочи той.

Според социолога европейските избори не са доказателство, че ГЕРБ може да печели без Цветанов.

„Не беше без него. Бяха му казали: „Ще има прошка, ако спечелиш“, спечелиха и нямаше грешка - това стана. Освен това (стана б.р.) с изключителната активност на Борисов. Ако отидем на футболна аналогия – той излезе във второто полувреме, като губеха с 0:2 и вкара три гола“.

Райчев прогнозира „фактическа“ избирателна активност от 50% през ноември. Той окачестви София като „цитаделата“ и „мястото на генезиса“ на ГЕРБ.

„БСП просто не може да спечели София, но Мая Манолова може...Критичността към г-жа Фандъкова е голяма и отляво, и отдясно. Алтернативата й обаче е бивш червен, какъвто е Манолова“ смята социологът.

Райчев е убеден че изборите в столицата ще реши „класическият десен избирател“:

„Този човек трябва да каже: „Въпреки всичко Фандъкова, защото Мая е комунист“ или „Въпреки всичко Мая, независимо че е била такава, защото Фандъкова не се понася повече“. Кое ще надделее в душата му, е много трудно се каже“.

Райчев припомни пътя на Манолова „от един много сатанизиран образ към образа, който има сега“ и допълни, че тя е изградила този образ с работата си и вземането на страната на хората.

Той припомни, че ГЕРБ е спечелила изборите срещу БСП през май на върха на „Апартаментгейт“, защото хората искат по-радикална промяна, коментира социологът, но не беше категоричен дали това е Слави Трифонов.

Трифонов се кани да дебютира на политическия терен за парламентарните избори, коментира Райчев. Той не очаква партия на шоумена да събере повече от 15% при първото си явяване на изборите, което е около 1 млн. гласа. Социологът припомни, че Симеон Сакскобурготски и Бойко Борисов също са дошли на власт с обещания за радикална промяна и обобщи: „Напълно възможно е“. Трифонов е в центъра на политическото пространство и се явява пряк конкурент на Борисов и ВМРО.

Според Райчев „Обединени патриоти“ вече са се разцепили на 3 части, „като две още тичат по една пътечката“ и не си говорят с третото.

„Каракачанов има на ревера си 6% от самостоятелно явяване, а г-н Симеонов не можа да набере гласове колкото кметицата на „Младост“. Това е факт! Тоест, техният съюз е временен“, смята Андрей Райчев.