Андрей Райчев: Разцепление в БСП няма, това са сънища на противниците им

Съюзниците на Станишев „пеят последната си песен тук, в България“, твърди още червеният социолог

Андрей Райчев

Андрей Райчев

„Елена Йончева е острието на левицата две години вече. Груба грешка на властта беше да я направи герой. Гледах социологическо изследване какво мисли населението по въпроса дали Йончева е корумпиран човек, който си отмъщава на властта, или човек, който храбро се сражава и затова властта я напада. Съотношението беше 45 на 20 в полза на Йончева – това е силен играч, шанс за левицата. На всичко отгоре не е като Радев - външна за левицата кандидатура, а човек, който рамо до рамо се сражава с Нинова и то доста успешно“. Този коментар направи в ефира на БНР социологът Андрей Райчев по повод листата на БСП за европейските избори.

Той посочи, че БСП не се държи на членовете си - около 200 000, а на симпатизантите си, които са около милион и които партията се надява, че Йончева ще успее да мотивира да гласуват за социалистите.

Според Райчев ще има щета за партията заради атаките на лидера на ПЕС Сергей Станишев към Корнелия Нинова, но той „не остава с впечатление, че левицата е пълна със симпатизанти на Сергей Станишев, които сега ще изпитат жестоко разочарование и няма да ходят на избори“. Според него, ако нападенията над Нинова продължават, съюзниците на Станишев „пеят последната си песен тук, в България“.

„Нинова налага нова линия – на подмладяване и изчистване на старите муцуни, по тази причина те доста активно са се съюзили и дават отпор. На мен ми се струва, че тяхната борба е безнадеждна, защото Нинова базира властта си върху една много широка основа - тя наложи на Конгреса преди година председателят на партията да бъде избиран пряко - всичките партийни членове гласуват. Там тя е много популярна и ако се сражава някой срещу нея на тази основа, ще се получи загуба от типа 90 на 10 или 80 на 20. Фактически тя владее играта“.

Най-изгодният вариант за левицата е Станишев да получи място в листата на БСП и скандалът да се потуши, заяви социологът. Според него обаче, трусът в БСП е несравнимо по-слаб от сблъсъка, който беше между Първанов и Станишев в миналото.

„Никакво разцепление на БСП няма да има. Това са сънища на техните противници“, отсече Андрей Райчев.