Андрей Пионтковски: Този път американците са бесни и много решителни

Военният шантаж на Путин е изпразнен от съдържание, казва известният анализатор

Андрей Пионтковски

Андрей Пионтковски

Андрей Пионтоковски е световно известен учен и публицист, той е един от четиримата експерти, разработили критериите, според които ще бъдат налагани индивидуални санкции от САЩ на руските олигарси и политици, близки до Путин.

Интервю на bulgariaanalytica.org

- Г-н Пионтковски, какво е радикално новото от американски санкции срещу Русия - обхвата или въздействието? Докъде ще стигне ефектът от вторичните санкции, възможно ли е те да имат широко въздействие, след като е известно, че не се приемат радушно в част от страните в ЕС? 
 
 - Политически и психологически най-фундаменталната разлика е секция 241 -  персоналните санкции срещу топ руски политически и бизнес фигури. Що се отнася до вторичните санкции и техния отпечатък върху европейските компании, те нямат много избор освен да ги отчетат и да се съобразят с тях. В противен случай просто губят договори като наказание. 
  
- Стана ясно, че освен руски фирми и личности, има и украински и полски компании, които ще бъдат подложени на санкции? Колко вероятно е повече фирми от Централна и Източна Европа, партньори на руски компнании под санкции, да бъдат включени в тези списъци, особено ако продължават обичайния си бизнес с и в Русия? Какъв ще бъде ефектът върху „Северен поток -2” и двойника му – „Турски поток”? Или пък руските ядрени проекти, тъй като компанията „Силови машини” е в санкционния списък, а „Росатом” има проекти в Унгария и България? 

- Действително е много вероятно и други фирми от Централна и Източна Европа да бъдат включени. Този път американците са бесни и много решителни.
Турците може да проявят по-голяма лоялност към Кремъл, поради изключителния им антиамериканизъм.

- Главният изпълнителен директор на руската ВТБ предупреди, че последните санкции, включително изключването на Русия от системата SWIFT, ще бъде равностойно на обявяване на война и загатна, че Русия би могла да отговори с военни средства. Мислите ли, че президентът Путин ще прекрачи червените линии и ще вдигне залозите, като нахлуе в други страни и разшири конфликта с Украйна? 

- Това е изпразнено от съдържание изнудване. В случай на ескалация на ситуацията Москва ще загуби много повече. И те го разбират. 

- Дали санкциите ще окажат някакъв ефект върху изборите за президент в Русия и особено върху това, което изглежда най-много тревожи Путин - процентът на гласувалите? 

- Няма да имат никакъв ефект. Може да окажат влияние върху отношенията между Путин и приближеният му кръг, но това няма нищо общо с "изборите".