Американският бизнес бойкотира форума в Санкт Петербург

Бизнесмените се страхуват, че могат и те да попаднат в затвора като основателя на "Baring Vostok" Майкъл Калви

Майкъл Калви

Майкъл Калви

Лидерите на големи американски компании вероятно ще бойкотират Петербургския международен икономически форум (SPIEF) през юни заради ареста в Русия на основателя на фондацията "Baring Vostok" - американският гражданин Майкъл Калви. Това пише Financial Times, позовавайки се на информирани източници. По-рано американският посланик в Русия Джон Хънтсман също каза, че няма да отиде на форума в Санкт Петербург, ако Калви не бъде освободен.

Както отбеляза един от източниците на информация, бизнесмените са ужасно уплашени. Те имат впечатлението, че руският президент Владимир Путин подкрепя обвинението срещу Калви. "Ако той (Калви) е в затвора, това може да се случи на всеки", казва той. Друг източник на вестници добави, че арестът на Калви е удар за инвестиционния климат и "липсата на международно присъствие в Санкт Петербург ще бъде ясен индикатор за това".

По-рано в Кремъл заяви, че арестът на Майкъл Калви не трябва да влияе на инвестиционния климат. След задържането на основателя на "Baring Vostok" обаче няколко американски компании вече са отменили планираните пътувания на инвеститори в Русия, предаде Ройтерс.

Майкъл Калви бе задържан на 15 февруари. Той е в ареста. Според следователи бизнесменът е организирал измамна схема за присвояване на 2,5 милиарда рубли от "Восточна банка". Калви отрича обвиненията. По-рано, в съда, Калви нарича подозренията по негов адрес лъжа и ги свърза с корпоративен конфликт между него, Шерзод Юсупов, член на борда на директорите на "Восточна банка" и друг акционер, Артем Аветисян.

Както съобщава телевизионият канал "Дъжд", позовавайки се на източници, близки до Кремъл в руската президентската администрация, Майкъл Калви е заподозрян в управлението на инвестиционен фонд, който участва във финансирането на руската опозиция. Предполага се, че "Baring Vostok" може да е отпускала средства за протестни действия преди президентските избори през 2018 г.

Бизнес омбудсманът Борис Титов, ръководителят на "Sberbank" Герман Греф, основателят на "Yandex" Аркадий Волож и редица интернет предприемачи, вече призоваха за освобождаването на предприемача.

Превод& Faktor.bg