Американската академия за киноизкуство изгони продуцента Харви Уайнстийн, обвинен , че тормози сексуално актриси

Срамното съучастничество в хищническото сексуално поведение и тормоз на работното място, в нашата киноиндустрия е приключило, заявяват колегите му

Харви Уайнстийн едва ли е тормозил сексуално Хилари Клинтън

Американската академия за киноизкуство, която присъжда  "Оскар"-ите, изключи от редиците си обвинения в сексуални посегателства продуцент Харви Уайнстийн, предаде агенция Ройтерс.

От там съобщиха, че решението за "незабавното му изключване" е взето на извънредно заседание на управителния съвет вчера с "мнозинство, далеч надвишаващо от две трети".   

Изключването на 65-годишния Уайнстийн от Американската академия за киноизкуство идва след грандиозния скандал, предизвикан от публикации в "Ню Йорк таймс" и "Ню Йоркър" за обвиненията на цяла поредица жени, които продуцентът в продължение на години подлагал на сексуален тормоз при инциденти, датиращи още от 80-те години до днес. Масово хубавичките актриси попадали под прицела му, но не само те, а и други служителки.

При това Академията подчерта, че отправя по-широко послание:   "Ние не просто се дистанцираме от човек, който повече не заслужава уважението на колегите си, но и изпращаме сигнал, че ерата на умишленото игнориране и срамното съучастничество в хищническото сексуално поведение и тормоз на работното място, в нашата киноиндустрия е приключила. Става въпрос за дълбоко обезпокоителен проблем, за който няма място в нашето общество. Управителният съвет продължава да работи за установяването на етични стандарти на поведение и от всички членове на Академията ще се очаква да бъдат образец за спазването им".