Алуминиевото фолио за готвене

Едната страна е лъскава, а другата не. Но какво означава това?

Вероятно отдавна сте забелязали, че алуминиевото фолио има две различни страни: една лъскава и блестяща и друга… ще я наречем матирана. Някои от нас предпочитат да покриват тавата за печене с лъскавата страна навън, други пък смятат, че по-добре да е обратно.

Но кое от двете е правилно? Има ли разлика?

Дали блестящата страна привлича повече топлина, което да води до по-бързо печене? Или пък матираната е по-добър проводник? Вероятно повечето от нас са прекарали няколко секунди в размисъл по този въпрос. Да видим какво казват експертите! 

Това, което трябва да знаете, е: ако използвате алуминиевото фолио с лъскавата страна навън – правите го правилно. Ако го използвате с матираната страна навън – също го правите правилно! Според професионалните готвачи разликата между двете страни няма нищо общо с готвенето.

Разликата е в резултат от производствения процес на алуминиевото фолио.

Разликата е следната:

По време на производството фолиото се „разстила“ на слоеве чрез пресоване. Върху него се прилага топлина и сила, за да се разпъне и да се получи желаната дебелина.

При този процес се слепват два слоя един в друг по едно и също време, защото ако не се направи това, фолиото ще се разкъса по време пресоването. Когато фолиото влезе в контакт с друг слой, се получава матираната страна.

Лъскавата и блестяща страна е такава, защото няма контакт с друг лист метал. Ефективността на алуминиевото фолио е една и съща от която и страна да го използвате.

През последните години има противоречиви мнения за полезността на този продукт, защото учените не са сигурни, че той е напълно безопасен.

Въпреки че специфични научни доказателства, че фолиото може да доведе до някои заболявания липсват, то в държави като Франция, Белгия, Германия, Великобритания и Бразилия вече е забранено да се използва в хранително-вкусовата промишленост. В други страни, като в България, алуминиевото фолиое все още използва рутинно в кухнята, и повечето хора дори не подозират, че то може да бъде и опасно.

Според проучвания от Европейския комитет по безопасност на храните (EFSA), в продукти, които са в пряк контакт с алуминиево фолио или прибори, може да попадне малко количество алуминий в нашето тяло.

Последните проучвания показват, че топлината улеснява проникването на алуминий в храната, така че по-високата температура при готвене води до по-висока абсорбция в храните на алуминий. Проучването измерва нивото на алуминий след затоплянето във фолиото. В резултат на това алуминият може да бъде опасен за здравето.

Изследователи от Американския университет в Шаржа и Института на Абу Даби (в Обединените арабски емирства) предупреждават, че алуминият се абсорбира много по-бързо в кисели храни и зеленчуци, като домати, както и подправки, оцет, цитрусови плодове и сол.

След катоврезе в тялото, повечето алуминий се разпределя в телесните тъкани и може да се съхранява в някои от тях, особено в костите.

Експертите казват, че този метал е опасен за бременни жени, тъй като съществува опасност за мозъка на детето, защото алуминият минава през плацентата.

Друга хипотеза предполага, че натрупването на този метал може да бъде свързан с болестта на Алцхаймер, някои видове рак и безплодие.