Алексис Ципрас ще бори "македонските език и нация" с искане до ООН

Иска организацията да одобри допълнителен протокол към Преспанското споразумение

След голямата буря, предизвикана от изявленията в парламента на лидера на кабинета в Скопие Зоран Заев за изучаването на македонски език в Гърция, Атина ще прехвърли битката на международна почва, предава информационната агенция „Мета“, като се позовава на информация от гръцки медии. 
Сега, когато правителството в Атина вече е наясно, че терминът „македонски език" остава в употреба в северната съседка, Гърция се опитва да намери начин как да отговори и да „сведе до минимум щетите", например с допълнителен протокол, който да бъде приет в ООН, написа вестник Iefimerida, цитирана от "Фокус". 
Както обяснява вестник Estia, гръцкият премиер Алексис Ципрас ще поиска ООН да одобри допълнителен протокол, който ще даде много ограничено пространство за използването на термините „език“ и „нация“. Според вестника протоколът ще бъде анекс към Споразумението от Преспа, т.е. ще стане негова неразделна част. Според гръцките вестници, за подготовката на това изменение се е заел Евангелос Калпадакис, съветник на гръцкия премиер.
Държавият глава на страната Прокопис Павлопулос вече поиска от генералния секретар на НАТО да се противопостави на интерпретациите на Преспански споразумение в Македония, за да бъде изключено признаване на „македонски народ" и да се подчертае, че езикът в гръцката северна съседка е славянски.
Според медиите Гърция също така информира САЩ, че споразумението от Преспа няма да бъде ратифицирано в парламента без получаването на по-горе изброените гаранции.