Александър Томов: С ЦСКА се прави "цигански" бизнес

Не се търси сметка за случилото се, а то е непростимо, заяви бившият шеф на “Армията”

Александър Томов

Александър Томов

Един от последните собственици на старото дружество ПФК ЦСКА АД - Александър Томов, при когото "червените" спечелиха последната си шампионска титла, коментира в предаването "Гостът на Sportal.bg", че това, което се случи с автентичния клуб на “червените”, е недопустимо и непростимо. Бившият шеф на “Армията” за пореден път обяви, че по негово времето дълговете на 31-кратния шампион на България са редуцирани от 38 на 22 милиона лева, като тенденцията е била да бъдат сведени до минимум. Томов се нахвърли на своите наследници в Борисовата градина, като определи начина им на работа, на правене на бизнес за “цигански”.

“Във футболното законодателство УЕФА е командир. Ако УЕФА признае, че това (ЦСКА-София) е наследникът на ЦСКА и го допусне до турнири, това ще е решението. Ако припознае друг клуб или остави решението за в бъдеще, ще видим. Недопустимо, непростимо е това, което се случи с ЦСКА. Случват се обаче очевадни неща, които не се говорят от медиите. Не се търси сметка за случващото се. При нас, ще се повторя за кой ли път, дългът бе намален от 38 на 22 милиона лева. Но тези 22 милиона, които останаха, бяха документирани след 3-4 месеца проверки от синдици, юристи и цял куп хора. Искам да ви кажа, че близо 7 милиона от този дълг бяха в съдебна фаза и съм сигурен, че ЦСКА щеше да ги спечели. Става въпрос за стари, неизгодни договори, в ущърб на клуба”, коментира Томов.

“Натискът върху мен беше огромен и продадох акциите на Инджов и Манджуков на безценица. Комична история е да купиш акциите на клуб срещу 250 хиляди. Когато купиш дълг, поемаш ангажимент да го изплатиш. Дългът е цена. Поемаш ангажимент да преструктурираш дружеството и да изчистиш задълженията. Измамата е, че заличава старото, макар че го е взел с цел да го “излекува”. Получава се нов клуб, който иска да носи името “ЦСКА”. В цивилизования свят това е не само неморално, но и незаконно. Не може да наследиш активите без пасивите. Това е част от целия, ще ме извините, “цигански” бизнес у нас - прави се нова фирма, приемат се активите, без да се поемат и пасивите”, допълни още бившият собственик на 31-кратния шампион на България.