Агенцията по лекарствата: Карцерогенът в 62 лекарства за сърце и кръвно все още не е доказан

Актуализираният списък на незасегнатите продукти, които са 27 от позитивния лекарствен списък, е публикуван на сайта на ИАЛ

Забранената субстанция валсартан в 62 лекарства за сърце и високо кръвно била само предполагаемо канцерогенна. Това  разясни шефката на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова, която се отзова на настояването на депутатите да бъде изслушана в парламента.

"Това е предполагаем канцероген. Касае се за потенциална канцерогенност на активната субстанция. Говорим за превантивна мярка", каза професорката, която сутринта отказа да дойде, понеже имала предварително уговорени ангажименти.

"Наличието на този примес се обяснява с промени в производствения процес от китайския производител през 2012 г. Към момента няма категорични данни, че съставката е във всички лекарствени продукти след 2012 г, както и че проблемът не е с шестгодишна експозиция. При наличието на нова информация списъците на сайта на ИАЛ ще бъдат актуализирани и ще бъде уведомено здравното министерство", казя тя. Все още обаче нямало нищо официално, а нашата лекарствена агенция била в непрекъсната връзка с Европейската агенция по лекарствата и националните регулаторни органи на страните от ЕС, успокои тя.

"Не всички партиди лекарства са спрени, защото има и незасегнати", допълни Стоименова и потвърди цифрата, изнесена по-рано от БСП - че у нас повече от 160 хиляди пациенти приемат тези продукти. Актуализираният списък на незасегнатите продукти, които са 27 от позитивния лекарствен списък, е публикуван на сайта на ИАЛ. Всеки един лекар можел да разчита и на още 138 продукта. Имало достатъчно налични алтернативи, каза ръководителката на агенцията по лекарствата. Социалистите обаче заподозряха частни интереси.

"Хората основателно задават въпроса дали оставените в мрежата медикаменти, съдържащи валсартан, не съдържат определената като токсична субстанция диметилнитрозамин. В обществото се поставят и други въпроси -  да не се окаже, че целият проблем с лекарствата е продиктувана от други частни интереси", попита проф. Георги Михайлов, който поиска директорката на агенцията да дойде в парламента. Предписвала се и терапия на различни цени от тази, която до момента са получавали пациентите.

Колегата му Георги Гьоков пък констатира, че в публичното пространство се разнасят различни списъци с лекарства. "Единият е с 62 лекарства, които са блокирани или оттеглени, друг - актуализиран списък на лекарства, които не са оттеглени от фармацевтичната мрежа", каза соцдепутатът. той.

Соцдепутатката Дора Янкова пък наблегна, че е странно един толкова важен за здравето на много хора проблем да бъде решен чак след седмица.