Адвокатите на Кристиян: Да му свалят обвиненията, за да търси хакера на НАП

Обвиненият за пробив в системата на НАП беше освободен от ареста

Кристиян Бойков

Кристиян Бойков

След два дни в ареста обвиненият за кибератаката срещу НАП Кристиян Бойков е на свобода. По думи на защитата му той е в "повече от добро" състояние, съобщават от БТВ. Прекарал е два дни в ареста, без да е виновен за нищо, поне така се чувства - компетентните органи ще кажат дали е така, коментира адвокат Любен Казанлиев.

Адвокатите на 20-годишния компютърен специалист обясниха, че към момента стратегията е той да не се появява пред медиите. Защитата също ще ограничи медийните изяви, за да не пречат на компетентните органи при разследването.

На въпрос дали самият Кристиян може да помогне на разследващите, след като има познания именно по откриването на следи от кибератаки, адвокатите му обясниха, че първо трябва да бъде свалено обвинението му. Трябва да му бъдат свалени обвиненията, да бъде прекратено производството по отношение на него и едва тогава могат компетентните органи да искат съдействие от него, за да се открият такива следи, обясни защитата.

"Той е невинен, докато не бъде доказано противното с влязла в сила присъда. Той няма нужда да доказва вината си", заяви и работодателят на младежа - Георги Янков.

От фирмата са категорични, че няма да приемат и новата формулировка на обвинението, която би предвиждала глоба при доказана вина. То ще му нанесе прекалено голяма вреда в професионален план в бъдеще, поясни адвокатът.