Людмил Рангелов: В момента Баневи нямат ход, който да облекчи положението им

Според журналиста Стефан Ташев, въпросът е как ще се докаже обвинението

Адв. Людмил Рангелов

Адв. Людмил Рангелов

Екстрадицията е стандартна, няма нищо особено в нейното изпълнение. Такива са правилата за конвоиране на лица, които имат мярка за неотклонение "задържане под стража", каза пред Нова телевизия адвокатът и бивш следовател Людмил Рангелов по повод вчерашната екстрадиция в България на Николай и Евгения Баневи, обвинени в "пране" на над 1 млрд. лева. Най-тежкото от седемте обвинения срещу Николай и Евгения Баневи е за присвояване в особено големи размери. За него наказанието е от 10 до 20 години.

Според него в момента семейството няма ход, който да облекчи положението им.

Рангелов посочи, че обвинението за "изпиране" на над 1 млрд. лева не му изглежда сериозно. "Искам да припомня подобно бомбастично обвинение - през 2010 година по същия начин Венко Христов Кръстев беше обвинен за "изпиране" на 250 млн. лева. Досъдебното производство приключи без 5 лева доказани. За да могат да бъдат "изпрани", първо трябва да бъдат придобити тези пари. Изглежда ми лесна единствено перспективата по обвинението за незаконно притежание на оръжие, по другите обвинения ще трябва да чакаме години", посочи бившият следовател.

Според журналиста Стефан Ташев, въпросът е как ще се докаже обвинението. "Досега нямам спомен някой да е обвиняван за толкова много пари – над 1 млрд. лева. Това е много бомбастично. Не знам някой в България да е обвиняван за толкова много. Въпросът е дали ще се докаже”, коментира Ташев и попита:"Къде са били през годините районните прокуратури, за да се задействат, а чак сега специализираната прокуратура трябва тепърва да събира доказателства." 

Журналистът разкри, че решението на Баневи да се съгласят да бъдат върнати в България го е изненадващо.