Адвокат Марковски: Имал съм клиент, който при самоотбрана гръмна двама души и съдът го оправда

Има неизбежна отбрана дори когато нападението е предстоящо, заяви адвокатът

Адвокат Марин Марковски

Адвокат Марин Марковски

Текстът на закона е великолепен - няма превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана, когато нападението е в собствения ти дом. Принципът е този: всеки има право да защитава имуществото, честта, достойнството и здравето си. Законът предвижда, че ако ви нападнат на улицата, вие можете да стреляте не само за да защити себе си, но и други хора. Частта за неизбежната самоотбрана е прекрасно написана. Аз се позовавам на практиката. Имал съм клиент, който гръмна двама души и съдът го оправда. Трябва да се внимава много, когато законът е добър - не трябва да се пипа. С общи приказки не можем да направим добър закон, категоричен е адвокат Марин Марковски, който коментира пред Нова тв случая с убития рецидивист в Пловдив от д-р Иван Димитров, след като заедно с още един мъж е опитал да нахлуе и обере дома на лекаря.

Всеки има право да защитава здравето, живота на близките си, имуществото си. Текстът в закона е великолепен, много прецизен и трудно може да се намери кусур. Прокурорът просто не прилага текста. Има 2 основания за неизбежна самоотбрана - влиза в дома, наранява. Дори едното от тези основания е достатъчно, категоричен бе адвокатът.

Ще го пуснат доктора с парична гаранция, прогнозира Марковски. Прокуратурата няма да му поиска постоянна мярка, защото прокурорите са притеснени, не толкова от глупостта, която са извършили, колкото от общественото мнение, обясни той пред Нова телевизия. И допълни, че има прокурорски рефлекс заради страха ромите да не бъдат поставени в ситуация на дискриминация.

Тук няма драма. Фактите ще бъдат изнесени ясно. Достатъчно е да се види трупът – къде е входната и изходната рана. Няма пречка съдебният медик да каже, че той е прострелян вътре и после е изминал 20-30 метра до колата. Прострелян човек не значи, че рухва. Това става по филмите, допълни адвокатът.

Когато имаме нападение, трябва да имаме отбранително деяние. Има неизбежна отбрана дори тогава, когато нападението е предстоящо и той не те е пробол, коментира още Марковски.

Станалото е чиста хипотеза на неизбежна самозащита, заяви и Ангел Джамбазки. "За прокуратурата е много по-лесно да хване доктора и да го обвини. Вторият крадец все още не е задържан. Факт е, че този Плъх има девет присъди и не трябва да е на улицата. Незабавно трябва да бъдат свалени обвиненията от доктора и той да бъде освободен. Остава усещането за двойни стандарти. Престъпниците се разхождат по улицата, а нормалните хора лежат в ареста. Трябва да се прецезира текстът за неизбежната самоотбрана, както и законите, които позволяват на този човек да се разхожда на улицата с девет присъди. За пореден път ще внесем необходимите промени", разкри евродепутатът.