АБВ пак запя старата песен: Без АЕЦ "Белене" ще купуваме ток от Турция

Не трябва да превръщаме проекта в "паметник на управленката немощ", категоричен е Проданов

Константин Проданов

Константин Проданов

Проектът за АЕЦ "Белене" е жизнеспособен, но ако се забавим година - две, ще купуваме ток от Турция. Това заяви лидерът на АБВ Константин Проданов на пресконференция на партията, цитиран от news.bg . Повод за коментара му е докладът на учени от БАН за проекта "Белене", според който България има нужда от втора ядрена централа.

От АБВ обаче са притеснени, че се неглижира ядрената енергетика.

Има велики сили, които не искат България да е ядрена сила, и най-голям интерес от това има Турция, посочи лидерът на АБВ.

Проданов изказа неодобрението си от това, че се неглижира проблемът, не се действа своевременно по изводите от доклада.

Дори и в най-лошия сценарий проектът (за АЕЦ "Белене" - б.р.) е жизнеспособен. Към 2030 година ще останем без въглищни централи, а нямаме базови мощности, предупреди Проданов.

Мнението му е, че възстановяемите енергийни източници (ВЕИ-та) не са алтернатива за енергийните нужди на страната.

Няма за кога да отлагаме, предупреди лидерът на АБВ и посочи, че ако започнем да строим сега, поне седем години ще минат до въвеждане в експлоатация на новите мощности. "Ние сме за нови мощности", посочи Проданов. Около 4 милиарда лева вече са инвестирани в проекта и затова не трябва той да остава като "паметник на управленската немощ", категоричен е Проданов.

Според партия АБВ проектът трябва да се реализира с държавно участие. Възможният вариант е чрез създаване на смесено дружество на държавата и инвеститора. Изключително наложително е този проект да се случи, настоя още Константин Проданов. Той е притеснен от евентуална амортизация на оборудването за централата.