АБВ пак заговори за "Големия шлем ": Това са проекти със стратегически характер

Всички, които се обявиха срещу "Южен поток" са национални предадели, отсече Румен Петков

Румен Петков

Румен Петков

АБВ призова правителството да реализира проектите от големия шлем на президента Георги Първанов.

Макар и много закъсняла, новата позиция на държавата за изграждане на АЕЦ „Белене“ трябва да бъде подкрепена, обяви новият председател на АБВ Румен Петков пред БНР. По думите му това би било качествена стъпка напред, за качественото развитие на България.

“Качествено от гледна точка на въвеждането на нови технологии, от гледна точка на гарантиране на енергийната сигурност на страната и от гледна точка на утвърждаването на България като източник на енергийна стабилност в Европа. Само проектът „Белене“ гарантира 50 000 работни места, гарантира друго качество на образованието ни. Това е проект със стратегически характер“, аргументира се Петков.

Според него българското правителство трябва да поведе битка за пряк внос на газ от Русия за България и Европа, т.е. рестарт на „Южен поток“. Всички, които са били или са против проекта, той обяви за национални предатели.

„Всякакво ретранслиране през Турция, за нас, не е добро решение“, категоричен бе Петков.

„С всички сили трябва да искаме подкрепата на ЕК за проекта „Бургас – Александруполис“. Само така можем да си върнем статута на енергиен фактор на Балканите и да се преборим с европейското лицемерие“, каза още Румен Петков.  

От АБВ смятат за необяснима липсата на резултати при посещението на президента и след това на премиера в Русия. Според партията ситуацията е драматична – "спад в стокообмена с 25%, загубата за нас се изразява в 2,7 млрд. евро".

Петков поиска оставка на министър Емил Караниколов. Той го обвини, че е подвел ръководството на ВМЗ-Сопот за купуване на суровини и обещания за пазари, които не може да подсигури. Това ще доведе до драстични съкращения, които ще сринат община Сопот, смята той.

Преди ден от партията на Първанов настояха и за отстраняване на вътрешния министър Валентин Радев.