​"Abbey Road" стана на 48 години (видео)

На днешния ден през 1970 години легендарната банда Бийтълс издава своя предпоследен студиен албум - Abbey Road ( на името на една от улиците в Лондон)

Познавачи определят тавата като рок албум, но в същност той е смесица от стилове - незабравими блусове, поп и прогресив рок парчета, истински образци на авангардната музика от 60-те и 70-те години на миналия век.

Освен с песните си, този албум е уникален и заради обложката на тавата, създадена по идея на Пол Маккартни. Няколко дни преди снимките, той скицирал как си представя корицата. Тя била реализирана от талантливия Иън Макмилън, който прави уникална снимка на 8 август през далечната 1969 година.

Качен на стълба в продължени на часове прави множество фотоси на музикантите, докато пресичали пешеходната пътека на лондонската улица “Abbey Road”. За корицата на тавата избира една от тях - снимката, на която и четиримата Бийтълс са застанали във V-образна форма – така, както си ги представя Пол.

След години лондонската улица "Abbey Road" се превръща в атракция за почитателите на Бийтълс, които започват да се снимат в същите пози и на същата място, подобно на легендарните музиканти.