„А1 Он“ (Македония): Решаващите гласове за промяна на Конституцията са на подсъдни депутати от ВМРО-ДПМНЕ

Срещу тях в момента се водят различни дела, отбелязва македонският портал

В петък вечерта с 80 гласа „за“ македонският парламент взе решение да пристъпи към внасяне на поправки в Конституцията на страната в съгласие с договора с Гърция. Решаващите гласове в полза на решението са на депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, срещу които в момента се водят различни дела, отбелязва македонският портал „А1 Он“, цитиран от "Фокус".

Сред гласувалите „за“ от ВМРО-ДПМНЕ са Сашо Василевски, Елизабет Кънчевска-Милевска, Любен Арнаудов и Кръсто Муковски. Василевски, Арнаудов и Муковски са обвинени за събитията в македонския парламент от 27 април м.г. и през тази седмица тяхната мярка за домашен арест бе отменена. Бившият министър на културата Кънчевска-Милевска също е обвиняема, но по дело за нагласяне на държавни конкурси.

Владанка Авирович също е подкрепила предложението, като от изданието отбелязват, че нейният син е осъден на три години затвор, но присъдата още не е влязла сила. Другите гласували „за“ от опозицията са Емилия Александрова, Нола Исмаиловска и Зечир Рамилович.

„Против“ са гласували 39 народни представители, между които са подсъдимите Никола Груевски, Илия Димовски и Йохан Тарчуловски.
Депутатът Кръсто Муковски е бил освободен от домашен арест в петък, за да може да присъства на парламентарното заседание.