90 дни диета

Едно условие осигурява чудесния резултат

За 90 дни човешкото тяло може да се измени до неузнаваемост. Може да се отърве от голяма част, ако не и от всички запаси от мазнини, да хармонизира процесите си, да се подмлади и оздрави. Звучи като реклама, но не е – доказвано е хиляди пъти от много хора, заели се със словенската диета, позната като 90-дневната.

Резултатите от нея не оставят и сянка на съмнение, както и безопасността й за здравето.

Принцип на успешното отслабване

Едно условие осигурява чудесния резултат от диетата – да се контролира съвместимостта на храните. В помощ на това условие са разработени специални таблици. На тях отделяме внимание в този материал от нашата поредица.

Храненето е трикратно. Възможно е да се яде и четири пъти, ако сутринта се чувства глад и е невъзможно да се издържи на плод до главното хранене.

Принципът е, че главното хранене е на обед, а вечерта е наполовина .

Правилното разпределение на калориите е приблизително така:

на закуска – 30%,
на обед – 40%,
на вечеря 25%.

Остават мънички 5% за леко междинно прегрешение – непременно плод или сок. Впрочем плодовете и соковете от тях – въпреки че са течност, се считат за прием на храна.

С тази диета се ходи на ресторант и да се яде извън къщи: месото, картофите и другите базисни продукти се комбинират със зеленчуци. блюда и салати… готово!

Само внимавайте за подправките и готовите сосове, защото не винаги е ясно какво точно се съдържа в тях.

Ако прегрешим?

Нарушаването на диетата не е основание тя да бъде спряна. Продължете по схемата с деня, който следва. Логично е обаче, че честите нарушения няма да доведат до желания резултат.

Тайната: както при всяка диета, ключовият момент не е да се свали, а да се стабилизира и задържи новопостигнатото тегло. При 90-дневната този момент е перфектно осигурен чрез самия принцип – ако го запазите за известно време като свой принцип на хранене, килограмите ще се самоутвърдят. За съжаление, без коренна промяна на навиците, които са довели до напълняване, новото тегло няма да как да бъде задържано.

Съвет: стремете се към ненатоварване на смилането и ще се радвате на повече здраве, повече лекота и психически комфорт.

Дори при свалянето на само 3 кг, обменните процеси са променени достатъчно. Вече имате базата чрез баланс и активности да промените стила си на живот и теглото завинаги.

Преди да пристъпим към специфичното разделно приемане на храни, е важно да схванем каква е същността на съвместимостта.

За нуждите на диетата са съставени таблици на храните, и ние ще дадем такива, но те не винаги могат да бъдат в чантата, докато принципът може да е в главата и на момента да се съобразява правилното комбиниране.

Ако всички храни разделим на подгрупи, то сред тях се открояват три основни:

Протеинови – те се разграждат в чов. тяло с помощта на киселини. Тялото отделя кисел сок, който помага за смилането;

Въглехидрати – те се разграждат в алкална среда – трябва им основа, синтезирана от слюнчените жлези в устн. кухина;

„Живи“ храни – строителен материал за тялото, получавани от него без изразходване на ресурс за храносмилането.

Внимателно разгледайте таблицата по-долу, за да откриете закономерността на съчетаване на трите групи. Някои от тях се употребяват отделно, други влизат в качествени съчетания.

Храните от 1 и 2 група са съвместими.

Тези от 2 и 3 група – също.

Но не можем да съчетаем храни от 1-ва и 3-а група.

1 група: месо, гъби, ядки, яйца, семена, бобови, риба;
2 група: плодове, сухи пл., зеленчуци, листни, безкостилкови, сокове;
3 група: хляб, захар, картофи, компот, мед, сладко. 

Списъци на разрешените продукти

Варианти за белтъчен ден: яйца, кисело-млечни с минимум или въобще без мазнини, оцветители и ароматизатори, мляко, сирене, кашкавал, немазно месо (говеждо, телешко, ако е свинско – само сухо, без сланина, пилешко, пуешко), нетлъста риба (хек, скумрия, сьомга, бяла риба и др.), морски дарове, всички зеленчуци без картофи, зелени листни, пилешки бульон до 300 мл, зелени зеленчуци, многозърнест хляб.

Варианти за бобови и варива: зърнени (ориз, грис, просо, ечемик, елда, пшеница, овес), бобови, всякакви зеленчуци, включително картофи, и бульон от тях, зелени листни, зеленчуков бульон до 300 мл, хляб с трици или многозърнест.

Варианти за въглехидратен ден: зърнени (ориз, просо, ечемик, елда, пшеница, грис, овес), изделия от тесто без мая, яйца, мляко (в това нерядко се нарушава), макарони и спагети от твърди сортове пшеница, многозърнести, черен, зеленчуци от всички видове, вкл. картофи, сосове. Тук – сладки неща, но е препоръчително да се ограничим със сладолед и черен, с повишено съдържание на какао шоколад.

Варианти за витаминен ден: всякакви плодове, сок от тях, сухи плодове, зеленчуци и сок, фреш, смути от тях, ядки, семена.

Забранени храни

сол (не напълно, но се намалява до възможното);
захар (във въглехидратния ден се вписва, но за предпочитане е да се замени с подсладител);
алкохол;
сланина, мас, мазни храни;
пържени, панирани ястия;
консерви с консерванти;
майонеза, маргарин;
остри подправки, маринати;
колбаси, сушени меса и риби,
сладки газирани напитки.

Съвместими и несъвместими продукти

Зеленчуците без картофи са съвместими с всички групи и се употребяват във всеки ден, включително в плодовия. Зелените листни салати – също.

Бобовите са подходящи и за нишестения, и за въглехидратния ден.

По-сериозни са рестрикциите относно протеините и там трябва да се внимава.

За протеиновия ден:

Не трябва да се смесват в общо хранене продукти от  различни видове: месо и риба, месо и извара, яйце и млечни и т.н.;
Течните храни може да се приемат само след твърдите;
Хлябът е не повече от гарнитура към обява, количеството действително е 1-2 залъка;
За приготвяне на супи и бульони не трябва да се използват кубчета и готови концентрати, защото в тях има вредности, но при липсата на време за истински бульон, те не противоречат на принципа на диетата. Но имайте предвид, че чудесна тяхна алтернатива са подправките, особено зелените;
В протеиновия ден трябва да се тренира или ако не спортувате – повече разходки, танци, изкачване на стълби и др. Чистете дома си в такъв ден.
Съвети за ефикасно отслабване

Разделното хранене е много полезно за разтоварване на храносмилането. То дава време на тялото да се погрижи за себе си, да си оздрави слаби точки и органи. Всичко се усвоява по-лесно. Затормозяващите храни са премахнати. Затова и резултатите не ни карат да чакаме.

Две неща ще ви стимулират, улесняват и подпомагат:

Дневник на храненето (на ястията);
Календар за времето на провеждане на режима.
В дневника си записвайте всеки ден какво сте яли. По-късно ще можете да огледате количеството и качеството и да преосмислите, ако сте допуснали грешка. Така менюто за всеки следващ цикъл ще става все по-добро.

В дневника си записвайте и вкусни рецепти, които особено са ви допаднали. Отбелязвайте си с какви други съставки ги правят приятелките ви, за да разнообразите по-нататък.

Воденето на дневник дисциплинира, помага режимът да се превърне в стил на живот и разнообразява храненето. Никой не може да запомни десетките нови рецепти, за които ще прочете и чуе, ако не си ги запише.

Как да направим своя календар?

Календарът пък помага да следим дните и да планираме дейностите си в тях. Снабдете се с най-обикновен стенен календар, който ще оформите специално за диетата така:

Отбележете първия и последния ден на диетата. За пригледност може да скъсате ненужните листи;
С цветни флумастери защриховайте циклите;
Протеиновите дни отбележете в червено;
Нишестените – в кафяво;
Въглехидратните – с жълт или оранжев цвят,
Плодовите дни – в зелено;
Със син цвят отбележете трите водни дни.
Сега вече ще се ориентирате с един поглед в кой ден сте, какво меню ви предстои. С лекота ще планирате по-активни дейности за протеиновите дни и почивка – за водните. Плодовите дни също трябва да са спокойни, без големи натоварвания.

Допълнителни данни

Първия ден от диетата измерете обиколките на всички ключови места – шия, бюст, талия, таз, обиколна на нивото на дупето, бедрата, ръцете на 3-4  пръста под мишницата, прасците. Периодично проверявайте как се променят мерките и записвайте на календара или в дневника.

Правилен изход

След приключване на диетата е важно да се направи плавен преход към обичайното за вас хранене. Много дами въобще не се връщат към стария си план на хранене. Дори и да не спазват точно разделянето на храните, все пак от менюто излизат най-вредните неща като дюнерите, хамбургерите и т.н.

Не забравяйте: тялото ви е преживяло гигантска чистка. То ще изживее огромен шок, ако го върнете към стария план изведнъж. Старайте се известно време да се придържате към разделния принцип, като си позволявате малки забежки. Включвайте неизползвани в диетата храни постепенно, по една на ден. Забавете алкохола поне с 1 месец.

Тези съвети ще помогнат не само да запазите постигнатото тегло, но и качественото храносмилане.

Някои съвети:

Продължете да закусвате с плод, смути, фреш… глезете се, угаждайте си, вие заслужавате. И определено тялото ви не заслужава да го върнете към баничките;
На обяд мъничко увеличете обема на порцията. Метаболизмът е достатъчно забързан, за да го понесе;
Не се отказвайте от разходките, активностите, танците. Още малко пренебрегвайте асансьора.
Системата на 90-дневната не е краткосрочна монодиета, а режим, способен да се спазва задълго, дори завинаги.
Внимание: ако изпитвате слабост, непреодолим глад, нямате сили за движение и активност, боли ви глава, значи сте прекалили в някоя посока (напр. твърде малки порции, пренебрегнати групи храни, излизане извън баланс и т.н.). Тези признаци казват, че трябва да си преразгледате режима.
Подходящи активности: велосипед, плуване, танци, йога, пилатес, дълги разходки или туризъм…

В началото ще се чудите какво да ядете и готвите. Затова привържениците на 90 ДД се свързват във форуми, споделят рецепти, идеи и резултати. Постепенно темите се превръщат в своеобразни електронни книги. У нас ще намерите такава във форума БГ мама.

90-дневното разделно хранене има много привърженици сред диетуващите, и доста врагове сред специалистите. Лекари и експерти по диететика критикуват словенската диета, като посочват, че природата смесва храните, а деленето им не е съвсем нормално.

Впрочем, не оставайте с погрешно впечатление, че баницата е забранена по време на диетата и въобще в живота. Нищо подобно. Само че тя е много по-добра, когато пълнежът е не млечен, а зеленчуков. Тиквеник, празеник, пататник, баници със спанак, гъби, щрудели… нашата кухня е пълна с подобни рецепти, трябва само да помислим какво вкусно да си сготвим.

90-dnevna-dieta-4-01.jpg

90-dnevna-dieta-4-02.jpg

90-dnevna-dieta-4-03.jpg

90-dnevna-dieta-4-04-600x91.jpg

90-dnevna-dieta-4-05-1.jpg

(zdrave.org)