9 кулинарни лайфхака за всяка домакиня

Дори и професионалните готвачи си имат десетки хитрости

Има хора, които много обичат да готвят - както и хора, които не си падат особено по това занимание. Но сме сигурни, че всички обичат да си хапват вкусотии. Кулинарията е истинско изкуство и всяка уважаваща себе си домакиня смята, че е постигнала съвършенството в тази област. Има обаче някои малки хитрости, които ще ви помогнат да готвите още по-вкусно. Някои от тях са доста предсказуеми, но има и неочаквани факти, които е добре да знаете, пише woman.bg в своя статия. 

1. Сутрешното кафе 

Обожавате да пиете кафенце сутрин, но то не винаги ви събужда? Можете да го направите по-ободряващо и полезно с какао на прах. Флавоноидите, съдържащи се в какаото, подобряват кръвообращението. Сложете щипка какао във вашето кафе и ще се порадвате на нов аромат и вкус. 

2. Спасяване на пресолената супа 

Човек не винаги улучва нужното количество сол, случва се да пресолим някое ястие. Ако сте пресолили супата си, не бързайте да се отчайвате и да я изливате в тоалетната. Сложете в тенджерата ориз (или друга зърнена култура) в чувалче от марля и преварете супата за няколко минути. Така ще намалите концентрацията на сол. Добре попива сол и крайшник черен хляб. 

3. Приготвяне на снежнобял ориз 

Известните майстор-готвачи използват един малък трик - при приготвяне на ориза добавят малко оцет. Така оризът изглежда по-бял и придобива приятен аромат. Същия ефект ще имат няколко капки лимонов сок или разтворена във вода лимонена киселина. И най-важното - не захлупвайте тенджерата с капак. Нека частичките нишестен прах, които са били по зрънцата, да отлетят заедно с парата. 

4. За да не се слепват макароните 

Често се случва макароните (особено ако не са особено качествени) да се слепнат при варене. За да не става така, добавете във врящата вода малко олио или зехтин и разбъркайте добре. Чак след това добавете макароните. 

5. Съхранение на сирена 

Сигурно сте забелязвали, че от отрязаната страна сирената и кашкавалите много бързо изсъхват. за да не става така, всеки път, когато си отрязвате ново парче, намазвайте сиренето с олио. Мазнината ще спре достъпа на кислород до продукта. Така няма да има нужда да увивате кашкавалите във фолио. 

6. Златисти картофени кюфтета 

Картофените кюфтета от настъргани сурови картофи винаги стават сивкави на цвят. За да не става така, можете да настържете в картофената смес една глава лук. Това ще придаде на кюфтетата златист оттенък. 

7. Пържени картофи на тиган 

Ако обичате пържени картофи с хрупкава коричка, запомнете едно просто правило - не бива да пържите картофите мокри. На влажната повърхност никога няма да се образува златиста и хрупкава коричка. Вече нарязаните картофи трябва да се измият с хладка вода и да изсъхнат напълно (може да ги подсушите с памучна кърпа). Чак тогава можете да ги пържите. 

8. Още повече лимонов сок 

В много ястия се използва лимонов сок. Нужно е съвсем малко количество, за да се придаде на ястието пикантност и лек аромат. Преди да започнете да изстисквате лимона, нагрейте го под струя гореща вода. Порите в “месото” на лимона ще се разширят и ще получите повече сок от плода. 

9. Спасяване на потъмнелите картофи 

Ако сте обелили и може би нарязали картофите, но не сте успели да ги сготвите веднага, те със сигурност ще потъмнеят. Можете да неутрализирате този ефект с помощта на лимонов сок или мляко. Сложете картофите в съд с вода и добавете една супена лъжица лимонов сок. Оставете за един час. Ако това не помогне, можете да изварите картофите, като добавите мляко във врящата вода. 

Подобни хитрини могат да ни бъдат много полезни в ежедневието. Дори и професионалните готвачи си имат десетки такива.