Сърдечните болести и диабет тип 2 наследяваме от майките си

9 страдания, които са в списъка на генетичните болести

Здравето ни зависи най-вече от начина ни на живот, твърдят експертите от Световната здравна организация. Но не изцяло. Почти същата тежест има и генетиката – много болести „наследяваме“ от родителите си. При жените здравето на майките определя до голяма степен колко са високи рисковете да развият едно или друго заболяване. Ето кои страдания можем да наследим:

Остеопороза

Остеопорозата е свързано с възрастта заболяване, което засяга най-вече жените. Според статистиката всяка четвърта жена на възраст над 65 години страда от нея – и само 6% от мъжете на тези години. Последните проучвания потвърдиха генетична предразположеност към това заболяване – затова ако майка ви е страдала от остеопороза, трябва да вземате превантивни мерки срещу заболяването и да се грижите повече за себе си след менопаузата. През този период жените губят много калций и костите им стават по-уязвими.

Младостта на кожата

Изсъхването и стареенето на кожата, както и появата на бръчки, зависят не само от грижите, но и от генетиката. Възрастта, когато кожата започва да губи колаген и се появят първите бръчки, „получаваме“ от майките си. Наследствеността влияе и върху риска от развитие на рак на кожата, както и нейната устойчивост към слънчево изгаряне.

Склонността към депресия

Депресията при жените се диагностицира два пъти по-често, отколкото при мъжете: експертите смятат, че тази разлика е свързана с особеностите на функционирането на женската хормонална система и реакцията на женското тяло на стрес. В допълнение, депресията при жените често става хронична. Експерти от медицинския факултет в Харвард стигнаха до извода, че депресията, наред с други неща, има  генетична причина – и генетични мутации от този вид се срещат само при жените. Ето защо трябва да сте особено внимателни към вашето психическо здраве, ако майка ви е била депресирана.

Очни болести

Жените повече от мъжете са склонни към очни заболявания като глаукома. Освен това, по-често развиват слепота и намалено зрение. Освен това рискът от развитие на глаукома се предава от майка на дъщеря и ако майка ви страда от това заболяване, трябва да посещавате офталмологът по-често, за да откриете първите признаци на заболяването и да вземете мерки.

Мигрена

Има много фактори, които оказват влияние върху появата на мигрена, но наследствеността е един от решаващите.  Според експерти от Националния здравен фонд на САЩ в 80% от случаите най-близките роднини на тези, които страдат от мигрена, в крайна сметка развиват това страдание.  Последните изследвания потвърждават, че причина за мигрената могат да бъдат особеностите на функционирането на мозъчните съдове – и те в голяма степен се определят от генетиката. Ето защо, ако майка ви страда от мигрена, трябва да се въздържате от пушене и алкохол, както и да намалите консумацията на кофеин и, ако е възможно, да избегнете стреса.

Болестта на Алцхаймер

Две трети от пациентите с болестта на Алцхаймер  са жени. И според експертите на Асоциацията на Алцхаймер, фактор е не само, че продължителността на живота на жените е по-дълга от тази на мъжете. В допълнение, изследователите са открили генетични връзки, които увеличават риска от развитие на това заболяване при дамите.

Сърдечни заболявания и диабет

Един от най-опасните митове за сърдечните заболявания е, че към тях са по-податливи мъжете. Но статистиката опровергава този мит: най-честата причина за смърт при жените са сърдечносъдовите заболявания и диабет тип 2. В същото време рискът от развитие на тези заболявания може да се дължи на генетични фактори – както показват резултатите от проучване, проведено от експерти от Американското дружество по човешка генетика, видът на съхранение на мазнините е генетично определен. И ако се концентрира в талията, това увеличава риска от развитие на тези заболявания.

Следродилна депресия

Рискът от развитие на следродилна депресия може да бъде предаден по наследство от майка на дъщеря. Проучване откри химически промени в два гена, които, активирани по време на бременност, могат да предизвикат появата на следродилна депресия. Авторите на проучването очакват, че в бъдеще те ще могат да развият кръвен тест, който може да се използва за определяне на риска от следродилна депресия по време на бременността. Но във всеки случай, ако майка ви или някой от близките роднини е преживяла депресия след раждането, трябва особено внимателно да наблюдавате умственото си състояние в този период.

Рак на гърдата и яйчниците

Развитието на рак на гърдата и на яйчниците е свързано с генни мутации. За съжаление, ако някой от вашите близки роднини е бил диагностициран с тези форми на рак, рискът да се разболеете и вие е по-висок. Ходете редовно на прегледи.