7 начина да оправиш бъркотията в хладилника

И да запазиш хранителните продукти винаги пресни за дълъг период от време

Добрата подредба на продуктите в хладилника е нужна не само заради удобството, но преди всичко, защото гарантира оптимални условия на съхранение на хранителните продукти. Това означава, че храната ще запази своята свежест, полезни хранителни и вкусови качества за по-продължителен период от време. За целта сме ви приготвили 7 идеи за поддържане на добрия ред в хладилника.

1. Съхранявайте плодовете, зеленчуците, месото и рибата в специалната зона за свежест

Много хладилници разполагат със специална секция, в която се поддържат оптималните климатични условия за съхранение и запазване на свежестта, вкуса и полезните свойства на определени хранителни продукти.

2. Поставете напитките на страничния рафт за бутилки

Ако хладилникът ви разполага със страничен рафт с регулиращ ограничител, съвсем спокойно можете да поставите там любимите си напитки.

Така освобождавате вътрешното пространство на хладилника за други продукти, а ограничителят гарантира, че бутилките няма да паднат при рязко затваряне на вратата.

3. Поставете горските плодове в специалната табла за замразяване

Таблата за замразяване е много практичен аксесоар, ако в хладилника си съхранявате голямо количество дребни растителни продукти като плодове (и особено дребните горски плодове), зеленчуци, гъби и билки. Голямо преимущество на таблата за замразяване е, че веднъж замразени в нея продуктите не залепват един за друг, а съхраняват първоначалната си форма, което улеснява по-нататъшно им разпределение на порции. В таблата за замразяване можете да поставите и акумулатор за студ, практичен аксесоар, който да запази необходимата ниска температура във фризерното отделение при евентуално прекъсване на електрическото захранване.

4. Разместете рафтовете за съхранение на големи продукти

Рафтове GlassLine на Либхер ви дават възможността да съхранявате по-високи и обемисти съдове. Рафтовете могат не само да се разместват на различна височина в зависимост от индивидуалните ви нужди, но също така могат да се разделят на половина. Рафтът се разделя на две части, които се подпъхват една под друга.

5. Поставете всички дребни продукти на едно място

Най-лесният начин да подредите всички дребни предмети на едно място е да ги съберете в кутия с капак. Така те няма да са разпръснати хаотично из вътрешното пространство на хладилника.

Още по-добра опция в този случай е да оборудвате хладилника си със специално хладилно чекмедже.

6. Изберете правилната опаковка преди замразяване

Малко хора се замислят, че при ниски температури неправилно опакованите храни се свиват бързо. За да избегнете това е добре да използвате запечатан контейнер, който да поддържа първоначалното ниво на влажност на продуктите и да ги предпазва от изсъхване, окисление и проникване на микроорганизми.

Обикновените контейнери, кутии и фолио не са подходящи опаковки за замразени продукти. За целта ви препоръчваме да използвате специални мини хладилни чанти. Върху тях има място за надписване, където да отбележите името на продукта и датата, на която сте го замразили.

7. Използвайте системата за съхранение на големи продукти

В много хладилници е предвидена опция за преструктуриране на  вътрешното пространство. Това ви позволява да регулирате използваемия обем в хладилника, като извадите подвижните и намиращите се зад тях междинни плотове. Така можете да поставите в уреда обемни продукти, като например голяма торта или огромна тенджера.