Строят 7-етажен паркинг в двора на Полиграфическия комбинат в София

От близкото училище обаче се притесняват, че ще се засили трафикът в района и ще стане опасно за учениците

7-етажен паркинг ще бъде изграден в двора на Полиграфическия комбинат в София. От близкото училище се притесняват, че това ще засили трафика в района и ще направи средата за учениците опасна. Кметът на район "Средец" вече е изпратила становище до Министерството на околната среда и водите, в което са посочени опасенияна на училищното ръководство и други граждани, които живеят до бъдещия паркинг.

"Опасенията на хората в района са главно свързани с безопасността, тъй като наблизо има училище", заяви пред БНТ Мария Ачкова, кмет на район " Средец".

Близкото училище е 12-то. Директорът Вера Захариева от години се бори да постигне сигурна среда за децата, пред входа има изпъкнали пешеходни пътеки, а движението по улиците до училището е еднопосочно. Сега се опасява, че заради новия паркинг трафикът ще се увеличи. "Ако подстъпите за паркинга имат нещо общо с улиците, които ограждат училището, категорично това ще навреди на безопасната среда, нашите ученици още от 3 -ти клас идват самостоятелно на училище , което означава ежедневно 800 деца да пресичат по няколко пъти улиците около училището. А до училище не може да се стигне без да се пресече улица", притеснява се Захариева.

Дворът на Полиграфическия комбинат е достатъчно голям, за да побере озеленен паркинг за 380 автомобила. В момента в сградата тече основен ремонт, като след това в нея ще се помещават офиси с обща площ над 16 000 кв. м.

След приключване на ремонта на Полиграфическия комбинат в района ще се появят голям брой автомобили, които няма да има къде да паркират. По норматив са необходими около 270 паркоместа. Останалите около 100 места ще могат да се използват от граждани, които не работят в сградата. Собственикът на парцела вече има издадена виза за проектиране.

Архитектът на бъдещия паркинг обясни, че подходът все още е в процес на изследване на различни варианти. Във възражението, изпратено от районната администрация на "Средец" до МОСВ, кметът Ачкова е поискала по-широко обсъждане на проекта и запознаване на обществеността с точните намерения на инвеститора.