6 симптома, че имате високо кръвно налягане

Ако при вас са налице тези симптоми, трябва да вземете мерки

Ако имате всички или част от следните шест симптома, то почти сигурно е, че страдате от високо кръвно налягане и трябва да вземете мерки.

Кръвното ви е над 130/80

Кръвното ви налягане постоянно се мени в зависимост от физическата ви активност, съня, приема на храна и вода, както и много други фактори. Ето защо, за да имате представа какво е нормалното кръвно налягане за вашия организъм, трябва редовно да го измервате. Това трябва да се случва във време, в което сте спокойни и добре хидратирани, а измерването трябва да става всяка седмица или всеки месец, например.

За нормално кръвно налягане се смята 120/80 или по-малко. За повишено - 130/80, а за хипертония говорим при стойности 140/90 или повече. При 180/120 говорим за хипертонична криза.

Родителите ви страдат от високо кръвно налягане

Генът е основен фактор, когато става въпрос за сърдечното ви здраве, а високото кръвно налягане може да бъде наследствено. 

Хронично главоболие

Високото кръвно налягане често върви ръка за ръка с главоболието. Така че, ако имате редовно такива симптоми, проверете дали не се дължат на проблеми с кръвното ви налягане. 

Подуване на корема

Високото кръвно налягане често може да е свързано с диабет или бъбречно заболяване, като обикновено симптомите са подуване и намалено уриниране.

Влошено зрение

Високото кръвно налягане може да засегне кръвоносните съдове в очите ви и да причини подуването им, а оттам и зрението ви да се влоши и да виждате замъглено и размазано.

Замаяност и загуба на равновесие

Това може да са ранни предупредително знаци за инсулт, причинен от високо кръвно налягане. (zdrave.rozali)