Събарят 5 култови заведения на "Какао бийч" в Слънчев бряг

Сред тях са прочутото "Бедрум", едноименното "Какао бийч", "Дъ Уан" и "Кубанита"

Валери Симеонов

Валери Симеонов

5 заведения на Южния плаж в Слънчев бряг ще бъдат премахнати, тъй като съществуването им е абсолютно незаконни - построени са без одобрен проект и разрешително, и не гарантират безопасността на посетителите. Това обяви пред журналисти в Бургас вицепремиерът Валери Симеонов.

Става дума за 5 култови заведения от комплекса "Какао бийч", сред които са прочутото "Бедрум", едноименното "Какао бийч", "Дъ Уан" и "Кубанита".

Според Симеонов в курортния комплекс има построени общо 11-12 сгради, които не са категоризирани.

"Ако нещо с тези молове, както са се кръстили, стане, не дай си боже, тези огромни метални конструкции паднат и смачкат 20-30 души, тогава ще разберете за какво става въпрос, ще разберете защо съм се фиксирал върху тях. Те са абсолютно незаконни. Съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) след като имаш 200-300 човека, обектът трябва да е 1, 2 или 3-та категория. А това са 4000 човека, по 4000 билета входни такси са регистрирани. И още нещо - има и бариера на общински път, незаконни паркинги, навеси. Там просто е на принципа решил Маджо, Брендо ли е и си направили каквото искат", аргументира се той, цитиран от dir.bg.

За събарянето на въпросните заведения Валери Симеонов подал сигнал до министъра на регионалното развитие Николай Нанков преди седмица-две. Според него процедурата по събарянето им вече била задвижена, защото обектите не покриват елементарните изисквания на ЗУТ и не гарантират сигурността на посетителите им.

Вицепремиерът не пожела да коментира дали въпросните заведения попадат в одобрената от Министерството на туризма схема на преместваемите обекти.