4000 души са проявили интерес към инициативата "Подари книга на читалище в нужда"

Приятели натоварват книгите и ги занасят в конкретните села

Доброволци подаряват книги на читалища в нужда в страната. Благотворителната инициативата се провежда за втора поредна година и е по идея на уебсайт за култура. Тази година, по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, читалища в две села ще получат книги.

Повече от 1200 книги са били дарени миналата година на читалища, които имат нужда. Тази година се очаква броят им да бъде още по-голям. Идеята на организаторите на камоанията е да помогнат с каквото могат на забравените градове и села у нас.

Станислава Симитчийска, организатор на кампанията, споделя: "Идеята ни е, понеже повечето читалища имат стара литература, да се опитаме да им помогнем да си набавят по-нови заглавия, с които да зарадват хората, които ги посещават. Насочихме усилията си към две села - село Дълбоки, което се намира в Старозагорско и село Ветрен дол, което се намира в Пазарджишко."

4000 души са проявили интерес към инициативата, стартирала от социалните мрежи, а голяма част от тях вече са изпратили книги на адреса на читалищата. Останалите ще бъдат закарани от доброволци.

Симитчийска поясни, че всичко се прави с помощта на приятели. "Те ще ги натоварят и ще ги занесат в конкретните села."

Избраните села, както и много други у нас, не получават достатъчно финансиране или подкрепа за култура, признават от местните читалища. Сега, с помощта на доброволците, те ще получат книгите, от които имат нужда, за да обогатят библиотеките си.