4 изкушаващи рецепти с млечна царевица

Вкусна и засищаща, богата на витамин С, царевицата действа като силен антиоксидант

Варена или печена, на кочан или ронена, царевицата е една от любимите ни храни през лятото. Вкусна и засищаща, тя е богата на витамин С и действа като силен антиоксидант, намалявайки риска от сърдечни заболявания и рак. Ето и няколко вкусни рецепти, които ще ви накарат да я консумирате по-често:

Лятна салата с царевица

Необходими продукти:

5 кочана прясна царевица
¾ ч.ч. чери домати,  срязани наполовина
4 с.л. кедрови ядки
4 с.л.  прясна мента, ситно нарязана
2 с.л. винен оцет
3 с.л. зехтин
Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 160°C и поставете кедровите ядки върху хартия за печене. Запечете запечете ги за 8-10 минути или докато станат леко кафяви. В средна тенджера,поставете царевицата и оставете, докато ядките омекнат, за около три минути. След това ги потопете в студена вода, за да спрете готвенето. След като се охладят, отстранете кочаните и изсипиете царевицата в подходяща купа. Прибавете чери доматите, препечените кедрови ядки, прясно нарязаната мента и овкусете с оцет и зехтин. Добавете сол и черен пипер на вкус. Сервирайте я охладена или на стайна температура.

Студена царевична супа с босилек

Необходими продукти:

3 кочана царевица
1 ½  ч.ч. мътеница
½ ч.ч. пресен босилек
3 малки глави лук, грубо нарязани
1 с.л. пресен лимонов сок, повече на вкус
1 скилидка чесън, грубо нарязана
¾ ч.л. фина морска сол
репички, за гарнитура
зехтин за декорация

Начин на приготвяне:

Остранете ядки от царевични кочани (трябва да получите от 3 до 3 ½  ч.ч. ядки). Изхвърлете кочаните и поставете ядките в миксер. Добавете мътеницата, босилека, лука, лимоновия сок, чесъна, солта и 1/3 ч.ч. лед в миксера и смесете, докато получите гладко пюре. Прецедете сместа през сито. Сервирайте супа, гарнирана с нарязани репички и няколко капки зехтин.

Царевичен сладолед

Необходими продукти:
1 ч.ч. сметана
1 ½  ч.ч. прясно мляко
2 кочана царевица, изронена и кочаните нарязани на 3 см парчета
½  ванилова шишулка или ½  ч.л. ванилов екстракт
6 яйчени жълтъка
1/3 ч.ч. + 1/4 ч.ч. захар

Начин на приготвяне:

В малка тенджера на средна температура, смесете сметаната, млякото, царевичните кочани и ванилията (ако използвате екстракт от ванилия, добавете по-късно). Оставете да заври. Разбъркайте, за да разтворите захарта. Внимателно гответе за 10 минути. Премахнете царевичните кочани с лъжица.
Разбийте яйчените жълтъци и 1/3 ч.ч. захар заедно в купа. Бавно прибавете към горещата сметанова смес. Разбъркайте добре, докато се смесят съставките. Върнете сместа в тенджерата и разбъркайте на слаб огън за около минута, докато се сгъсти и покрие гърба на лъжица. Прецедете крема през фино сито. Добавете екстракта от ванилия, ако използвате такъв.
В малка тенджера, поставете ½ ч.ч. вода, ¼ ч.ч. захар и царевичните зърна и сложете на котлона да заврят. Гответе още около 10 минути, докато ядките омекнат. Извадете  царевицата от водата и добавете към крема. Оставете го да се охлади в купа покрита с фолио, за да предотвратите образуването на ципа. Когато се охлади, поставете в машината за сладолед.

Царевичен чипс

Добави описание
Необходими продукти:
2 ½  чаши царевица
¼  ч.ч. смляно ленено семе
¼  ч.ч.  филтрирана вода
½  - 1 ч. л. Хималайска розова сол

Начин на приготвяне:

Поставете всички съставки в кухненския робот и смесете докато се получи паста. Започнете с ниската степен преминете постепенно към по-високи обороти.
Разстелете сместа равномерно върху лист за печене. Нарежете на триъгълници и печете на 100°C до златисто. Сервирайте с гуакамоле или сос по избор.

(rozali.com)