37 години без легендата Джон Ленън

С четири куршума в гърба точно на 8 декември 1980 години, Марк Дейвид Чапман слага края на живота на великия Джон Ленън. Цялата драма става пред очите на съпругата му Йоко Оно.

Ленън издъхва в болницата „Св. Лука-Рузвелд“ преди 35 години, въпреки опитите на докторите да спасят живота му. Още при пристигането си той няма пулс и не може да диша. Причината за смъртта му е масивна загуба на кръв в резултат на четирите огнестрелни рани, нанесени му от Чапман.

А, Йоко Оно съобщава, че няма да прави погребение. Тя се обръща към обществото със следното съобщение:

„Няма да има погребение за Джон. Джон обичаше и се молеше за човешката раса. Моля, направете същото за него. Обичаме ви, Йоко и Шон.“

Странни са обстоятелствата около убиеца на Ленън. Той всъщност не бяга, а търпеливо чака органите на реда да се появят, и да го арестуват. Според информацията в тогавашните медиите, той дори е четял спокойно „Спасителят в ръжта“ на Селинджър. 

По-късно самият Чапман споделя, че тази книга го е вдъхновила и мотивирала да извърши убийството. А само часове по-рано той получава автограф от жертвата си. Това е и последният автограф, който Джон Ленън дава в живота си.

Марк Дейвид Чапман получава доживотна присъда, тъй като се признава за виновен, въпреки съветите на адвоката си да бъде обявен за невменяем. През годините подава шест молби за преразглеждане на делото, но и шестте са отхвърлени. Йоко Оно също е против освобождаването му, тъй като се страхува за собствената си безопасност и за безопасността на сина си Шон Ленън.

Смъртта на Джон Ленън оставя огромен отпечатък върху огромна част от хората по цял свят. Пред дома му се събират много почитатели. Йоко Оно ги призовава да се съберат отново на 14 декември в Сентръл парк за десетминутна мълчалива молитва.

На 14 декември, седмица след трагичното събитие, милиони хора от цял свят уважават молбата на вдовицата. В Ливърпул се събират 30 хил. души, а в Ню Йорк – 225 хил.