20 всепризнати алергена

Когато се храните навън, информирайте се за съставките на предлаганата храна

Сайтът bb-team.org ни припомня някои често срещани алергени. Те представляват свръхчувствителен отговор на имунната система към вещества, които или влизат в тялото, или пък са в контакт с него.

При наличието на алергия имунната система реагира с производство на антитела, които определят даден алерген като вреден. Реално той може да е безобидно вещество, но имунната система го засича като нашественик. Влизайки в контакт с алергена, реакцията на имунната система може да причини възпаление на кожата, синусите, дихателните пътища, храносмилателната система и др.

Алергичните прояви може да са както по-леки, така и тежки. Това зависи от конкретния човек и може да варира от незначително дразнене до анафилаксия – тежка реакция, която може да застраши живота.

Веществата, причиняващи алергична реакция, се наричат алергени и могат да се намерят в храни и напитки, в околната среда, използваната в бита козметика и др.

Нека си припомним по-разпространените алергени и ще разгледаме други, за които повечето от нас не подозират, че биха предизвикали алергични реакции.

Преди това обаче да разгледаме накратко някои от алергичните симптоми.

Алергични симптоми

Сенната хрема, или още наречена алергичен ринит, може да се прояви чрез кихане, сърбеж на очите, носа или небцето, запушен нос, червени или подути очи.

Алергия към храна може да доведе до изтръпване в устата, оток на устните, езика, лицето или гърлото, обриви, анафилаксия и др.

Анафилаксия може да се наблюдава и при алергия от насекоми. По-често срещани са симптоми като оток в мястото на ужилване, сърбеж (частичен или на цялото тяло), кашлица, задух и др.

Сърбежи, подуване на лицето, хрипове, треска, обрив, анафилаксия – такива прояви се срещат при алергия към медикаменти.

Мляко

Млякото е сред списъка с храни, към които се наблюдават най-честите алергии. Алергия към млечните протеини в кравето мляко имат не повече от 5% от децата и 1% от възрастните.

В повечето случаи, когато някой установи, че има алергия към млечните протеини в млякото, настъпва паника и объркване, защото това е често присъстващ на трапезата продукт, а и в хранителната промишленост. Това налага запознаване с алтернативата на млечните продукти и внимателно четене на етикетите на хранителните стоки.

Мед

Пчелният мед е широко консумиран продукт и потенциален алерген. Алергичните реакции може да се провяват както в по-лека форма, така и в изключително тежка – анафилаксия.

Хора, които имат алергия към цветен прашец, трябва да подхождат с изключително внимание към консумацията на мед. Това е така, защото в него има голям брой компоненти, получени от пчелите, сред които цветен нектар и полепнали по насекомото полени.

Възможна е и алергия от настъпила кръстосана реакция с компоненти на пчелната отрова, а значение може да има и произходът на пчелите.

Някои хранителни добавки съдържат пчелен прашец и пчелно млечице и обикновено на етикета не е отбелязана възможността те да провокират алергични прояви, което също изисква внимание от страна на потребителя.

От друга страна, алергичните към ужилване от пчела или оса хора невинаги проявяват признаци на алергия към меда, и обратно.

Яйца

Яйцата са един от най-важните алергени в храненето в детска възраст и алергичните прояви към тях са вторите най-често срещани сред кърмачета и малки деца след алергията към проитените в кравето мляко. Мета-анализ оценява, че алергията към яйца засяга между 0.5 и 2.5% от малките деца.

Яйчната алергия може да бъде определена като нежелана имунна реакция, предизвикана от яйчните протеини и включва алергия, медиирана от IgE антитела, както и други алергични синдроми (атопичен дерматит и еозинофилен езофагит).

Главните протеини, които предизвикват алергични реакции, са овомукоид, овалбумин, овотрансферин и лизозим. Основният алерген е овоалбумин и заема 50% от белтъка на яйцето.

Макар повечето хора да са алергични именно към белтъка, има такива, които са алергични и към жълтъка. Ако имате хранителна алергия към яйца, научете по какъв начин може да ги заместите в някои рецепти.

Соя

Соевите зърна са включени в списъка с 8-те най-често срещани хранителни алергени, но въпреки това остава спорен въпросът какво количество соя би могло да провокира алергична реакция. Първият доклад, характеризиращ алергия към соя се появява през 1934 г.

Известни са най-малко 16 соеви протеина, които могат да действат алергизиращо.

Едно истинско удоволствие за сетивата - блокче шоколад...

Истинският шоколад, в контекста на какаовите зърна, рядко предизвиква хранителна алергия. Може би ще се запитате защо тогава немалко хора се оплакват от хранителни алергии от шоколада? Защото невинаги причината за проява на алергична реакция е какаото. Много хора избират шоколади, в които освен какао, са налични различни хранителни добавки, например яйца, мляко, захар и соя, а освен това може да се открие фъстъчена, лешникова и орехова пудра, както и бадеми, ванилия, оризов пълнеж - които несъмнено могат да бъдат причина за алергия.

Ако имате алергия към шоколад с гореописаните добавки, опитайте с консумация на сурово какао, сурови ферментирали и изсушени какаови зърна, какаова паста. По този начин ще се насладите на редица здравословни ползи, сред които храносмилателни и сърдечно-съдови, подобряване на настроението и в помощ при депресивни състояния, заради наличието на теобромин и др.

Ядки

Ядките са широко консумирана храна и част от диетата от хилядолетия. Те присъстват в ежедневното меню на почти 40% от американците.

Лесно достъпни и удобни в забързания начин на живот, с ценни здравословни ползи. Те са отличен източник на витамин Е и магнезий, фолати, витамин К, лутеин и зеаксантин, цинк, селен, мед, протеини и мазнини. Но алергията към ядки може да доведе до силни алергични симптоми, включително анафилаксия.

Тук влизат бадеми, орехи, лешници и други, като в категорията „хранителни алергии към ядки“ се вписват и фъстъците, въпреки че технически спадат към бобовите растения.

Повечето хора с такава алергия реагират след консумацията на наистина малко количество ядки, понякога е нужна само дори 1 ядка. Някои хора са толкова чувствителни, че могат да усетят проява на алергични реакции, дори само ако се намират до друг човек, похапващ фъстъци например.

При наличието на алергия към ядки е задължително стриктно следене на хранителните продукти, проверяване на етикетите на опаковките и запознаване по какъв начин ядките могат да бъдат обозначени.

С повишено внимание да се подхожда към бисквити, торти, пасти, сладолед, мюсли и други зърнени закуски, зърнени барчета, салатен дресинг.

Някои хора с алергия към ядки може да реагират и към различни бобови храни – зелен боб, соя, грах, тъй като тези храни съдържат сходни до фъстъчените алергени.

Зеленчуци, които водят до поява на сърбеж?

Алергията, която се провява като кожни обриви, е резултат от повишени антитела IgE (имуноглобулин Е) и хистаминови нива в кожата.

Ако страдате от такава, е добра идея да използвате домакински ръкавици, докато готвите и в случай, че няма как да избегнете контакт със зеленчуците, причиняващи проблеми. В това число влизат лук, чесън, моркови, целина и др.

Раздразнението на кожата, причинено от моркови, се появява по-често след консумацията им, но не е изключено и при докосването им. При хора с алергия към мокорови хистамин и други химикали могат да бъдат освободени в кръвния поток и да причинят раздразнена кожа, обриви, потене и течащ нос.

Доматите, въпреки че технически се класифицират като плодове, днес е прието в кулинарията да се водят зеленчук и също попадат в групата на тези, допира до които може да предизвика обрив. Конкретно при тях е по-рядко срещано и е резултат по-скоро от допир до листата им.

Алергията към целина най-често се случва при контакт със стеблото, но не са изключени и случаи с корени и листа. Проявите могат да бъдат както по-леки, така и тежки, стигащи до анафилактичен шок.

Патладжан – в помощ срещу никотиновия глад?

В интернет пространството се срещат твърдения, че патладжаните са ефективни срещу т.нар. никотинов глад, заради съдържащата се в зеленчука никотинова киселина, способстваща за намаляване на дискомфорта, който неизменно следва след спирането на цигарите. Срещат се и мнения, че всекидневната консумация на патладжани успешно може да замени употребата на пластири, използвани за прекратяване на тютюнопушенето.

Робуването на това твърдение може да доведе до прекалено голяма консумация на патладжани, което от своя страна да последва с наподобяващи алергия реакции, но затова след малко. Сега да уточним колко точно никотин се съдържат в патладжаните и защо на практика е трудно да се повярва, че биха могли да имат някакво значимо влияние по отношение на справянето с никотиновия глад.

В 10 г патладжан се съдържа 1 µg (микрограм) никотин. Тъй като една цигара обичайно съдържа 1 мг (милиграм), то реално означава, че човек трябва да изяде 10 кг патладжани, за да приеме това количество.

Поради съдържанието им на хистамини, прекаляването с патладжани може да провокира хранителни натравяния, чиито симптоми напомнят алергичните прояви.

Подправките - душата на вкусната гозба

Подправките са душата на ястието и са широко използвани. Те обаче съдържат алергени и са отговорни за около 2% от хранителните алергии. За съжаление обаче често алергията към дадена подправка остава недиагностицирана. Ако бъде доказана, съответната подправка трябва да се избягва, което може да е трудно поради непълно или неясно етикиране.

Смята се, че тази алергия засяга по-често жените заради по-засилената употреба на козметика, както и готвачите, поради ежедневното им използване.

Обикновено алергията е причинена от канела и чесън, но всъщност може да е резултат от широк кръг подправки, започващи от черен пипер и стигащи до ванилия. Колкото по-пикантна е дадена подправка, толкова по-голям е рискът от алергия.

Брезов полен – ябълка

Съществува зависимост между алергията към брезовия полен и консумацията на ябълки – хора, чувствителни към полена, могат да реагират и към ябълките, дори синдромът е известен като „birch-apple syndrome” (birch – бреза, apple – ябълка). Има няколко протеина от ябълките, които предизвикват алергични реакции. Сред тях е изолиран алерген с приблизителна маса 60 kDa, който има кръстосана реакция с голям алерген типичен за полените, сред които и брезовия полен. Този алерген се среща и във фъстъците и целината.

Алергия към кафе?

Не бива да се бърка алергията към кафе с чувствителността към кафе и кофеин и всъщност това е възможно да затрудни реалната преценка. Хора, прекалили с кофеин, може да почувстват неприятни симптоми и да се объркат, че имат алергия.

Въпреки че алерията от пиене на кафе е много рядка, тя съществува.

Много по-често срещана е алергията тип 1 на дихателните пътища при употреба на зелено кафе от видовете Coffee arabica, Coffee canephora (robusta) и Coffee liberica.

Засегнати са и хора, работещи в кафеени плантации, когато кафеените зърна отделят прашец.

Желатин?

Алергията към желатин е относително рядка, но ако тя е налична, избягването му може да изиска повече внимание и внимателно вглеждане в състава на продуктите, тъй като е широко използван не само в хранителната, но и във фармацефтичната индустрия.

Желатинът влиза в състава на различни серуми, чиято скорост и продължителност на инжектиране е изключително бавна. Много често намира приложение и при направата на различни ваксини. Често човек, който има алергия към месо, съответно проявява реакции и към желатин.

Желатинът (Gelatin) може да се среща на опаковките и под други имена, като: Collagen Hydrolysate, Denatured Collagen, Hydrolysed Collagen.

Домашни любимци

Морски свинчета, зайци, хамстери, кучета, котки, а дори и мишки и плъхове - всички те могат да провокират силен сърбеж, уртикария или риноконюнктивит. Симптоми, които се срещат при 10-15% от хората, които започват ново съжителство с тях.

Алергичните реакции към домашните любимци са познати от поне столетие. Висок интерес провокира връзката между домашните любимци и отговора на човешката имунна система и алерголози, епидемиолози и специалисти по имунни болести прекарват години в опит да разберат по-добре как излагането на алергени от домашните любимци води до производство на антитела IgE и последвала алергична реакция.

Алергията към домашни любимци може да бъде много емоционално чувствителна тема, тъй като животинките са приемат за член от семейството. И въпреки че в интернет пространството може да се срещне информация за нискоалергенни или хипоалергенни домашни любимци, подкрепящите тезата научни доказателства са малко.

Лекарства

Надали е изненада за някого, че алергична реакция би могла да бъде провокирана и от лекарствата. Всеки човек реагира по различен начин към медикаментите – един може да има лек обрив, докато при друг може да няма никакви странични ефекти. Значи ли това обаче, че този с обрива има алергия към даденото лекарство?

Всички медикаменти е възможно да причинят странични ефекти, но само 5-10% от получените реакции са алергични.

Независимо дали са алергични или не, страничните реакции към лекарствата могат да варират от леки към животозастрашаващи, затова е важно ако се взема лекарство, да се спазва предписанието на лекуващия лекар, както и последният да бъде уведомен за всякакви тревожни ситуации.

Декоративна козметика

Замисляли ли сте се по колко и какви козметични продукта използвате ежедневно? А интересувате ли се от състава им? Те често са причина за алергични реакции и нежелани последствия за здравето, като не е задължително да се проявят веднага.

Темата е сериозна и си заслужава всеки да направи информиран избор, да се запознава с етикетите на продуктите и да търси такива с възможно по-натурални съставки.

Според проучване на компанията Bionsen обикновено средностатистическата жена слага по себе си около 515 различни синтетични химикала всеки ден, под формата на различни козметични продукти. Така например в стандартните шампоани има около 15 химикала, в сенките за очи – 26, в червилото – 33, в дезодорантите – 15, а в парфюмите могат да достигнат и 250.

По-притеснителните съставки в козметичните продукти са: Polyеthylene terephthalate, Ethylparabens, Methylparaben, Polymenthyl methacrylate, Phthalates, Isopropyl Myristate, Benzaldehyde  и др.

Често момичета под 25 год. използват козметика, предназначена за жени над 40 год., с което подлагат кожата си ненужно увреждане чрез третирането ѝ с неподходящи продукти. Лесно може да бъде направен изводът, че всекидневната употреба на неподходящи козметични продукти може да повиши риска за здравословното състояние на жените заради съдържанието на потенциално вредни химикали.

От всички козметични продукти най-силно алергизиращо се оказва червилото, а колкото по-устойчив и ярък е неговият цвят, толкова по-голямо е неговото съдържание на агресивни оцветители. Не е за пренебрегване и съдържанието на консерванти, които значително увеличават срока на годност и същевременно риска от алергични прояви.

Дерматолози съветват да използвате хипоалергенна козметика, за която рискът от алергия е сведен до 0.1-0.3%, за разлика от обикновената, при която процентите са 3. Все повече се разпространяват и компании, залагащи на козметика от натурални съставки.

Ето и някои по-екзотични алергени...

Алергия към... семенна течност!

Алергията към семенна течност е рядък феномен и реакциите могат да протичат от леки до фатална анафилаксия. Първият описан случай на такава алергия е през 1967 г. от B. N. Halpern, T. Ky и B. Robert (Clinical and immunological study of an exceptional case of reaginic type sensitization to human seminal fluid). На английски език може да се срещне като „semen allergy” или „seminal plasma hypersensitivity” – това е рядка IgE-медиирана алергична реакция към протеините, намиращи се в семенната течност, която основно засяга жените.

Обичайните симптоми включват зачервяване, потене, болка, обрив и чувство на паране във вагината, които обичайно започват между 10-30 минути след контакт със семенна течност. Симптопмите обаче могат да се проявят и на други части от тялото – като например кожата или устата.

Лечението варира според тежестта на реакциите, като вариантите са въздържание, употреба на презервативи или имунотерапия, която може да се прави подкожно или интравагинално със семенна течност.

Калинка-малинка...

За да преодолеят проблема с листните въшки, американски фермери решават да завъдят вид азиатски калинки, които да унищожат вредните насекоми. Но освен тях, пъстрите калинки нападнали домовете им и предизвикали сериозни алергии в обитателите им. Как можем да се избавим от тях? Отговорът е лесен - трябва да се затворят всички пукнатини в къщата, но не трябва да се използват инсектициди, защото мъртвите калинки привличат хлебарки, които от своя страна също се оказват алергизиращи агенти.

Чували ли сте за арабската гума?

Представлява растителна смола (гума арабика), която се добива при прерязването на някои дървета и се втвърдява, оставена на въздух. Често влиза в състава на различни лакомства за деца - плодов сладолед, бонбони и дъвки, както и в мастилото за печатниците и някои платове. Арабската гума доказано предизвиква алергии, дори се смята, че на нея се дължи и астмата при хората, работещи в печатниците.

Истински деликатес от френската кухня - охлювите...

Ако обичате да експериментирате със своята храна, демонстрирайки кулинарните си умения, и същевременно сте алергичен към домашен прах, не забравяйте да изключите от менюто си охлювите. Това се налага, защото съществува кръстосана реакция между алергия към домашно-прахови акари и консумацията на охлюви.

Амброзия

Полен, неволно пренесен от Америка в Европа през Втората световна война, представляващ изключително силен алергизиращ агент с изразени прояви от август до септември. Амброзията е растение, което се размножава със светкавична скрост и намира навсякъде идеална почва за развитие - среща се край пътя, в запустели ниви и земи, както и около строежите.

Малко полезни съвети...

Избягвайте храната, която предизвиква алергии;
Винаги четете етикетите на опаковките;
Когато се храните навън, информирайте се за съставките на предлаганата храна;
Бъдете подготвени за спешни случаи, защото много често анафилактичните реакции могат да бъдат животозастрашаващи.