1968: Преди половин век бе смазан "комунизмът с човешко лице"

Днес се навършват 49 г. от инвазията на СССР и съюзниците от Организацията на Варшавския договор в Чехословакия, насочена към смазването на Пражката пролет - период на политическа либерализация в страната от Източния блок, припомня столичният вестник The Daily Prague Monitor.

В Прага вече са в ход публичните събития, с които да бъде припомнено на хората за събитията от паметната 1968-ма година. Организаторите на събитията се обърнаха с призив към гражданите да не позволяват историята да се повтаря и да бъдат предпазливи срещу еднопартийното управление.

За 2018 г., когато се навършват 50 г. от съветската инвазия, ще бъдат организирани серия изложби, фокусирани върху изкуството и културата от комунистическата епоха и по-специално от 1968 г.

Ръководената от СССР инвазия е извършена с цел да бъде сложен край на реформите на Пражката пролет, които трябваше да покажат „социализъм с човешко лице". Войници от други държави от Организацията на Варшавския договор, сред които и такива от България, преминават чехословашката граница в 23 часа на 20 август, с което е поставено началото на операция „Дунав“. В шест часа сутринта на 21 август по улиците на Прага влизат танковете, за да бъде даден старт на процеса на „нормализация“ на страната.