13 готварски тайни

Из архивите на „Жената днес“

- Сосът на паприкаша ще бъде по вкусен, ако го приготвите вместо с нарязан, с настърган лук.

- Ако в стопеното масло, преди да е започнало да се загрява, поставите ориза, всяко зърно ще поеме от мазнината и той ще стане по-вкусен и с по-хубав вид.

- Печеното месо е по-вкусно, ако вместо с вода, го залеете с вино. За така наречените бели меса (пуешко, пилешко) употребявайте бяло, а за червените (говеждо, свинско, дивечово) червено вино.

- Малко бяло тръпчиво вино ще придаде по-приятен вкус на картофената салата.

- Печените круши, ябълки ще бъдат по-вкусни, ако им сложите по парченце масло. 10 минути преди да ги извадите от фурната, във всеки плод сложете по една лъжичка от някакъв мармалад.

- Кренвиршите ще придобият по-добър вкус, ако ги варите 10 минути в бяло вино и един дафинов лист.

- Една лъжичка захар ще помогне да се свари по-бързо старото месо.

- Пържените сладки няма да попиват много мазнина, ако в тестото прибавите малко алкохол (ликьор, коняк, ром).

- Сладките, намазани с жълтък, няма да потъмнеят, ако в него прибавите 2-3 капки лимонов сок или олио.

- Гъбите няма да почернеят, ако ги натопите във вода с оцет.

- Закуските за студения бюфет може да поднесете в кошнички от лимонови кори.

- Добре измити лимони нарежете по дължина и внимателно издълбайте. Напълнете ги например с майонеза, разбит хайвер или пасирано сирене с доматено пюре, маслини, поставете им „дръжка“ от лимонова кора и подредете на масата между блюдата.

- Някои дребни сладки — ромови, смокинови, локумени топчета или желирани бонбони набодете на клечки за зъби. Забодете ги в портокали, които сте сложили в големи чаши. Така поднесени, те ще украсяват масата.

(jenatadnes.com)