Д-р Ангел Кунчев: 5-годишно дете в Благоевград е починало след усложнение при грип

12 области в страната вече са в грипна епидемия

Д-р Ангел Кунчев

Д-р Ангел Кунчев

Три нови области обявяват грипна епидемия от вторник - Пловдив, София-област и Варна. Така райони с висока заболеваемост у нас стават общо 12. Грипна епидемия вече бе обявена в областите Перник, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Бургас, Шумен, Добрич и Силистра.
Повече 600 училища са в грипна ваканция, като броят им се очаква да се увеличи.

5-годишно дете в Благоевград е починало след усложнение при грип, прераснал в пневмония. Това каза пред „Фокус“главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Все още нямам информация, кога е настъпила пневмонията при 5-годишното дете, което почина. Все още чакам информация, но много бързо се е развила болестта. То е било много добре гледано дете и е нямало никакви заболявания или утежняващи фактори“, подчерта д-р Кунчев.

Към момента мога да дам кажа само, че е грип с усложнения на пневмония, понякога тези усложнения са много бързи и много тежки, в рамките на 24 до 48 часа и стават несъвместими с живота, с тежка дихателна недостатъчност и съответно завършва със смърт“, обясни д-р Кунчев.

„Хората трудно могат да се предпазят от пневмония, защото симптомите са същите, като тези на грипа. Те лесно се разпознават - температура, отпадналост, главоболие, кашлица и т.н. За пневмония може да мислим, когато тези симптоми не отшумяват след 2-3 дни, а напротив когато се задълбочават и картината става все по-тежка. Тогава може да се притесним за усложнение и съответно за пневмония, макар че може и да се окаже, че не е пневмония. Така например тази година при малките деца има доста отити на средното ухо, така че няма смисъл пациента сам да си поставя диагноза“, заяви главният държавен здравен инспектор.

Той подчерта, че това не е работа на пациента и той не бива да се самолекува,а при неотшумяващи симптоми, задължително трябва да се потърси лекарска помощ.

„Много трудно може да се предпазим от грип, защото той се предава много лесно и бързо, затова не мога да кажа да се стои 2-3 седмици вкъщи, защото това е възможно при много малко хора. Разбира се, ваксинацията, ако сме я направили навреме още октомври, ноември или декември е най-сигурното предпазно средство, но за съжаление, това е много рядко използвано в България, едва 4-5% от населението се имунизира. Другото, което може да направят хората, за да се предпазят е поддържане на едно добро общо състояние и да се ограничават контакти с болни хора, но при грипа всичко това е много трудно изпълнимо“, посочи още лекарят. 

„Имунизацията не дава 100% гаранция, че няма да се разболеем, но ваксината ако не предпазва толкова от разболяване, то тя поне предпазва от усложненията и от тежкото протичане на болестта“, заяви още главният държавен здравен инспектор.