1% от най-богатите хора държат 82% от цялото богатство в света

Изследване показва още, че между март 2016 и март 2017 г. на всеки два дни се е появявал по един нов милиардер

1% от най-богатите хора в света са генерирали 82% от световното богатство за последната година, за разлика от най-бедната половина от населението на земята, което не е получило нищо. Това показва ново изследване на благотворителната организация "Оксфам", съобщава АФП, цитирани от news.bg. 

Изследването е публикувано преди световният елит да се събере на ежегодния Световен икономически форум в Давос. Тази година фокусът на форума е как да се създаде "споделено бъдеще в един несигурен свят".

В новото изследване на благотворителната организация се разкрива, че шест пъти по-бързо милиардерите по света са си увеличи състоянието в сравнение с обикновените работници от 2010 г. Също така става ясно, че между март 2016 и март 2017 г. на всеки два дни се е появявал по един нов милиардер. 

"Оксфам" използва откритията, за да обрисува световната икономика, в която богатите продължават да трупат още повече пари, докато стотици милиони хора "се борят да оцелеят". 

Ръстът на милиардерите не е признак на процъфтяваща икономика, а симптом на провалена икономическа система, акцентира в съобщение изпълнителният директор на "Оксфам" Уини Биянима. 

От организацията също подчертават, че жените продължават да печелят по-малко от мъжете, често са най-ниско заплатените и по-трудно си намират работа. Девет от десетима милиардери са мъже, допълва се още в изследването, озаглавено "Възнаграждаваща работа, а не богатство". 

Използвани са данни на Credit Suisse за изготвянето на доклада.

От "Оксфам" призовават правителствата да ограничат съвкупните доходи на акционерите и мениджърите, да намалят разликата в заплатите при половете, да се борят с укриването на данъци и да се увеличат разходите за здравеопазване и образование.