"Правосъдие за всеки" ще пита кандидат-президентите за съдебната реформа

Организацията предлага създаване на независим заместник главен прокурор

Инициатива "Правосъдие за всеки" покани кандидати в президентската кампания на дискусия по проблемите на съдебната система, съобщават от организацията. Те са отправили въпроси, свързани с предложенията им за съдебна реформа. Въпросите са изпратени, а отговорите може да бъдат върнати до 26 октомври. От инициативата са готови да организират дискусия в рамките на предизборната кампания.

"Убедени сме, че президентът, с авторитета на мажоритарно избрана институция, в чиито правомощия е правото да предлага конституционни промени, да прави обръщения към нацията и пряко да влияе на политическите решения и реформите в страната, би могъл до голяма степен да допринесе за популяризирането и осъществяването на успешна и ефективна съдебна реформа. 

Поради това за нас, а вярваме и за цялото общество, е от ключово значение каква е позицията на кандидатите за президент на Република България в предстоящите избори на 06.11.2016 г. по повдигнатите въпроси и отношението на всеки кандидат към текущите скандали, свързани с фактическия отказ от провеждане на държавна наказателна политика, насочена към борбата с корупцията и организираната престъпност", пишат от инициативата.

Организацията предлага създаване на независим заместник главен прокурор, който да разследва корупцията по високите етажи на властта, намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС), да се премахне методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори, да се намалят мандатите на ВСС и на главния прокурор.