Касиер от "Райфайзенбанк" на съд за присвоени над 800 000 лв.

Крадял чужди пари заради увлечение по хазарта, крил се в чужбина, след като го разкрили

Бивш касиер от офис на „Райфайзенбанк” в Благоевград беше даден на съд за присвояването на огромна сума пари, последвано от бягство зад граница, съобщиха от прокуратурата.

Момчил Тодоров работел в банката от 2000 г., изградил си име на добър служител, ползвал се с доверието на регионалния мениджър и бил повишен в длъжност „отговорен касиер”. През 2010 г. обаче започнал извънреден одит на офиса, в който той работел. По това време Тодоров бил в отпуск.

При проверката били установени липси на банкоматите, присвоявания от депозитни сметки на клиенти на банката и липси на налични парични средства в касата на служителя. Станало ясно, че от 25.09.2008 г. до 18.11.2010 г. от девет банкомата са изчезнали 405 000 лв.

Отделно от това, при проверка на касовите операции станало ясно, че с помощта на подправен документ Тодоров е отклонявал пари от сметки на близки, познати и хора, които рязко обслужват депозитите си. Общо присвоеното по този начин е 119 878 евро и 173 274 лв. От касата си той откраднал още 1498.18 лв. и 100 евро.

Момчил Тодоров не дошъл на работа след края на отпуската си, а дни по-късно се свързал с един от колегите си и и му продиктувал размери на сумите и депозитните сметки на клиенти на банката, които е присвоил, както и на чие име трябвало да бъдат върнати конкретните суми. В огнеупорната каса за съхранение на вещи на Тодоров бил намерен лист с изписани имена и посочени суми срещу тях.

Започнало издирване с Европейска заповед за арест. На 9 април 2014 г. касиерът бил задържан в Швейцария. Неговата мярка за неотклонение е парична гаранция в размер на 10 000 лв. Предстои Окръжният съд в Благоевград да насрочи първото заседание по делото.

По време на разследването било установено, че Момчил Тодоров се увличал по хазартни игри като правел залози в игрите „Еврофутбол“ и „Тото“. Изкушавал се да прави големи залози и с тази цел започнал да взема от паричните средства на банката.