Гръцките власти разследват контрабанда с плодове и зеленчуци за България

Информацията е предоставена от министерство на финансите

Гръцките власти разследват контрабанда с плодове и зеленчуци за България. Високопоставен представител на Министерството на финансите твърди, че цели тирове, натоварени с плодове и зеленчуци, без необходимите документи, заминават незаконно за чужбина, главно за България.

Той подчерта, че въпросът е много важен за правителството и за неговата политика по въпросите на търговията и конкуренцията, съобщава GRReporter. Източници от Комисията за търговия и защита на потребителите, занимаващи се с проблема в сътрудничество с министерствата на земеделието и финансите, контрабандата с плодове и зеленчуци води до укриване на данъци, до отрицателни последици за законната търговия, отсъствие на контрол за сигурността и качеството на продуктите. Мерките за борба с нея, които се разглеждат успоредно с плана за облагане на земеделците, са следните:

  • Въвеждане на една обща рамка от данъчни разпоредби за селскостопанските фирми и доходите от селскостопански дейности, особено що се отнася до счетоводната документация. Сега земеделците под специален режим са освободени от попълването на счетоводни приходно-разходни документи и се облагат по друг начин.
  • Издаване на временно разрешение за работа, без да се изисква разрешение за пребиваване на работниците-чужденци. Заплатите на работниците ще се отчитат като разходи на земеделеца или земеделската фирма, така че да имат стимул да се декларират и по този начин да се удари работата на черно. Работниците ще имат граждански договор и ще им се плащат осигуровки.
  • Борба с укриването да данъците и при селскостопанските суровини (семена, торове, пестициди, други препарати). Това може да се постигне чрез задължително попълване на счетоводни приходно-разходни книги.