До 5 години въвеждат електронното правораздаване

Това е част от съдебната реформа, която подготвя кабинетът

Между 3 и 5 години ще отнеме въвеждането на електронното правораздаване, стана ясно от коментара на министъра на правосъдието Христо Иванов по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия. "Това е реалистично", подчерта той.

"По-бързо едва ли ще се въведат надеждни софтуери, както и за по-кратко време едва ли ще може да се извърши нужното обучение на служителите. Ще се търси надежда система, за да се избегне злополучния опит с методиката за случайно разпределение на делата", поясни министърът.

Електронното управление в съдебната система ще се реализира благодарение на Оперативна програма „Добро управление". Реформата на съдебната система е безусловно свързана с въвеждането на електронното правосъдие, възможност на гражданите и юридическите лица за упражняване на процесуални права в електронна форма.

Мерките, свързани с въвеждането на електронно управление в съдебната власт целят извършването на удостоверителни изявления от органите на съдебната власт, обезпечаването на вътрешната организация на работата с електронни дела.

То ще позволи обмена на електронни документи между различните органи на съдебната власт от една страна и обмена между тях и административните органи, лицата, осъществяващи публични функции и организациите, предоставящи обществени услуги, от друга.

Въвеждането на мерките за електронно правосъдие следва да гарантира еднаква степен на ефективност на органите на съдебната власт и на техните администрации при осъществяване на компетенциите им.

Едновременно с това те трябва да осигурят най-малко същото ниво на сигурност за реализацията на процесуалните права на гражданите и сигурност на оборота като цяло, което е постигнато към настоящия момент със съществуващите правила за обмен на информация и документи на хартиен носител.

Мерките ще създадат прозрачност на съдебната система при упражняване на функциите й и ще доведат до икономии за държавата и гражданите за милиарди левове.

Въвеждането на електронно правосъдие ще стане при съобразяване и спазване изискванията на специалните закони - Закон за защита на класифицираната информация, Закон за защита на личните данни, Закон за специалните разузнавателни средства, като при необходимост на един следващ етап ще се извършат и съответните промени в тези закони.