Проф. Близнашки: Съдебната реформата ще бъде разгром за съдебната власт

Според конституционалиста е абсурдна идеята министърът на правосъдието да участва в двете камари на ВСС

Реформата на Иванов ще бъде разгром за съдебната власт. Това заяви настоящият експерт към парламентарната група на ДПС в комисията за промени в Конституцията проф. Георги Близнашки Той отправи тежки критики към бившия служебния министър на образованието в неговия мандат Румяна Коларова, която в момента е съветник на Росен Плевнелиев и се е обявила "за" явното гласуване.

43-ото Народно събрание по принцип може да приеме законопроекта за промени в конституцията, но при едно условие - че се ревизира решение №3 на Конституционния съд от 2003 година. Това заяви бившият служебен премиер и настоящ експерт към парламентарната група на ДПС в комисията за промени в конституцията Георги Близнашки, предаде БГНЕС.

"Подлагал съм на много сериозна критика това решение на Конституционния съд, смятам го за принципно погрешно, но то е факт. Една от критиките ми беше, че депутатите проспаха цели шест месеца, за да се преразгледа това тълкувателно решение. Не беше направено и оттук нататък крайният резултат от тази инициатива може да се оспори пред Конституционния съд", каза Георги Близнашки.

Той заяви принципна подкрепа за идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет и го нарече "стъпка в правилната посока". Абсурдна е обаче идеята министърът на правосъдието да участва в двете камари на ВСС. Той е политическо лице и няма място там, категоричен бе Близнашки. "Раждат се много свежи идеи - последната е да се подслушват адвокатите. Изненадвам се, че министърът не го е предложил вече", каза иронично Близнашки и обяви, че твърдо трябва да кажем "не" на подобни внушения. Категорично "против" се обяви Близнашки и срещу явното гласуване на членовете на ВСС. "Анонимността на волеизявата е гаранцията за свободно и независимо поведение. Това е абсурдна идея, никакъв имунитет не може да помогне в случая", подчерта бившият служебен премиер.