Решението за Конституцията вече е взето, не трябва да се връщаме назад

Самата аз залагах в началото, че ни трябват по-бързи действия. Почти буквално това, което госпожа Маковей е казала днес, заяви Меглена Кунева

След като решението за промени в Конституцията вече е взето, не трябва да се връщаме назад. Така вицепремиерът Меглена Кунева коментира думите на архитекта на румънската съдебна реформа Моника Маковей, че евентуални промени е конституцията само ще забавят борбата с корупцията:

За необходимостта от промени в Конституцията аз се доверявам повече на това, което българската Стратегия за съдебна реформа предложи. Изобщо друго правило в преговорите е, че когато веднъж вече е взето едно решение, ние не трябва да се връщаме отново. Ако се преценяваше тепърва дали има нужда, или не от промени в Конституцията, самата аз залагах в началото, че ни трябват по-бързи действия. Почти буквално това, което госпожа Маковей е казала днес.

Но българската Стратегия за съдебна реформа предвижда някои промени, които основателно вероятно могат да доведат до съответно дело пред Конституционния съд и да се отменят промените в закона за съдебната власт, затова, защото не са част от конституционните текстове. С една дума - в съдебната реформа е казано: "Ние искаме разделяне на Висшия съдебен съвет". Тези, които искат промяна в Конституцията се опасяват, че ако тези промени не са залегнали в Конституцията или може да се обжалват пред Конституционния съд, или след една или две години със закон отново да върнем положение, което днес ни се струва неприемливо. Т. е. няма да има стабилност в съдебната система. След като е взето веднъж това решение, то трябва да се изпълнява.

Така че много е интересно всичко това, което каза г-жа Маковей и нека да остане желанието и вкуса за спешност, който тя проявява, каквото можем днес да направим и да действаме при тази конституция и този закон, да го направим бързо и веднага.