Варненския съдии алармират, че Административният съд в града се управлява манипулативно

Днес на заседанието си ВВС ще разгледа жалбата им отпреди два месеца

Варненския съдии алармират, че Административният съд в града се управлява манипулативно. Днес на заседанието си ВВС ще се разгледа жалбата им отпреди два месеца, пише „Дневник”. Тогава те разпространиха открито два сигнала за това, че председателят на съда Тинка Косева им оказва натиск и поискаха да бъде извършена проверка, която да установи, дали принципът за случайно разпределение на делата там е бил нарушаван

Отказът на Косева да приеме предложенията на 11 съдии за промени в дневния ред на общо събрание на съда, насрочено за 23 януари, както и заплахите, отправени към тях по този повод, провокира първото им открито писмо, изпратено до ВСС още в края на януари т.г. След него съдиите от Варна изпратиха и второ - с пояснения за проблемите в съда, за "неадекватното" му според тях управление и в крайна сметка за невъзможността на административното му ръководство да се справи с проблемите в продължение на години.

Въпреки усилията им до този момент съдиите нямат информация дали на ВСС са предадени всички материали, които са предоставили на комисията, изпратена след сигналите им от председателя на Върховния административен съд. Според авторите на сигналите за нередности във Варненския административен съд идеята за разширяване на компетенциите на Общите събрания на съдилищата за сметка на ограничаването на правомощията на административните им ръководители е залегнала още в приетата от Народното събрание Стратегия за реформа в съдебната система.

"Целта е да се гарантира равенството между съдиите и да се ограничат лостовете на административните ръководители да оказват натиск върху съдии в хода на делата, или при вземането на решения по тях, казва един от съдиите Гергана Стоянова. Един от най-сериозните въпроси, чийто отговор трябва да намери исканата проверка в Административния съд във Варна, е нарушаван ли е бил принципа за случайно разпределение на делата, след като ръководството на съда твърди, че съдиите са били неравномерно натоварени през годините.

В третото си поред писмо до съвета, изпратено на 17 март т.г., десетте съдии вече информираха членовете на ВСС, че в продължение на години ръководството на съда "абсолютно своеволно се е "освобождавало" от разглеждане на някои категории дела" като се е изключвало от електронната система за разпределянето им. "Освен, че поставя под съмнение моралните и професионални качества на ръководителите на съда, този факт връща на дневен ред и въпроса как изобщо при подобно изключване от електронната система е бил спазван принципа за случайност на разпределението", коментира Гергана Стоянова.