Временната парламентарна комисия за КТБ ще разгледа интервюто с Цветан Василев

Всички, които имат отношение по казуса КТБ, независимо дали се казват Пеевски, Василев, Иванов, ще бъдат призовани, заяви Димитър Танев

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев, член на временната парламентарна комисия за кризата в КТБ, смята, че очевидно има много сериозен проблем с управлението на банката през годините.

"Законът не позволява една банка да притежава активи на каквото и да е дружество. Очевидно, има вратички, има механизъм, през който това да се случва, предстои да видим", заяви той в интервю за БНР.

"Спомням си, че когато се обсъждаше обявяването на особен надзор на КТБ, една от опциите беше да се търси инвеститор, който да покрие задълженията, и, доколкото си спомням, един от вариантите беше самите собственици да намерят този свеж ресурс. Уви, не се представиха достатъчно надеждни инструменти и в края на краищата се оказа, че тази банка фалира заради това, че има отрицателна капиталова адекватност. Тази банка години наред даваше лихви, значително по-високи от пазарните. Ние трябва да се уверим, че наистина това е било, защото тя е печелила добре. Или това е било да се привлича на пирамидален принцип свеж ресурс. Нека видим и как са давани кредитите, защото това, което излезе и в публичното пространство, че много голяма част от кредитите не са обезпечени. Боя се, че подобен скандал, с толкова значим ефект върху българската икономика не е имало!... Със сигурност ще разгледаме интервюто с Цветан Василев и неговите твърдения, убеден съм, че има достатъчно отговорни институции и политици, които да заявят своята позиция", заяви още депутатът.

Димитър Танев добави, че всички лица, които по един или друг начин имат отношение към КТБ, независимо дали се казват Пеевски, Василев, Иванов и така нататък, ще бъдат призовани, разбира се, когато се установи, че имат отношение към съответния казус.