Пълен абсурд! Събарят подпорна стена край язовир - била незаконна

Част от стената, подкрепяща свлачище, е изградена с пари и доброволен труд на частни собственици, но е в черния списък на ДНСК

Собственици на ресторанти край язовир "Кърджали" разкритикуваха Дирекцията за национален и строителен контрол заради събарянето на подпорна стена на свлачище край брега на язовира. Част от стената е била изградена с пари и доброволен труд на частните собственици.

Бетонната стена предпазва от срутване в язовира на пътя до залива Енчец. Строена е от държавата преди 30 години. Водата и ерозията разрушили част от нея и тогава собствениците на ресторанти сами я възстановили. Сега, вместо подкрепа, те получили заповед за разрушаване.

Причината е, че подпорната стена била незаконна. Тя е попаднала в списъка за събаряне по време на акцията на строителното министерство срещу незаконните постройки. И докато собственици на вили ги спасиха със спечелени съдебни дела, за стената никой не се застъпил. Защото тя няма реален стопанин, коментира пред БНР Ангел Авренлиев, възстановил с лични пари и труд разрушената преди време стена.

Багери вече започнаха да разбиват бетонното съоръжение пред погледите на десетки клиенти на ресторантите и на целия национален отбор на Русия по кану-каяк, който е на тренировки в язовира.

С премахването на подпорната стена се отваря пътя на активизирало се свлачище. Според Ангел Авренлиев ситуацията е абсурдна, защото държавата премахва вече направеното, а после ще дава пари за неговото възстановяване.