​Съдия Белазелков: Нямам доверие на ВСС

Невъзможно е да не подкрепим колегите от СГС, когато се срива авторитетът на най-големия съд

Невъзможно е да не подкрепим колегите, които искат оставката на ръководството на СГС, защото започна да се срива авторитетът на най-големият съд в България, в който работят прекрасни съдии. Това обяви по БНТ председателят на Съюза на съдиите Белослав Белазелков.

По думите му същественият проблем в съдебната система е недоверието в работата на председателите на съдилищата и в работата на техните заместници. Именно защото е разклатено това доверие бе въведено случайно разпределение на делата, като компенсаторен механизъм, Това не е лошо, лошото обаче е, че и този механизъм не работи коректно и разпределението на делата се случва неслучайно, посочи магистратът.

Белазелков обясни, че е важно, когато се появява информация за нередности, за каквато алармира френският посланик, ВСС да извърши проверка, да изложи фактите и да вземе решение. Затова е редно след неговото изявление да се започне съответната процедура и делото да се реши по правилния и надлежен начин.

Съдията призна, че няма доверие на Висшия съдебен съвет като цяло, но вярва на 7-8 от членовете в него.

Той не можа да каже кои са добрите неща, които са се случили в съдебната система през 2014, като обясни философски, че нещата се случват, не когато ни се иска, а когато им дойде времето.